Sorodne objave

 

V Gotenici je med 30. majem in 1. junijem 2011 potekal že 9. letni preizkus vodnikov in službenih psov policije za splošno in specialistično uporabo. Letošnji preizkus je bil rekorden po številu prijavljenih tekmovalcev, ki so se pomerili v različnih disciplinah.

IX8J0890

Več o delu vodnikov in službenih psov


Preizkusa, ki ga je organiziral Oddelek za šolanje službenih psov Policijske akademije, se je udeležilo kar 70 vodnikov iz policije (od tega 36 za splošno in 34 za specialistično uporabo), 7 iz vojske (od tega 2 za splošno in 5 za specialistično uporabo), 8 iz carine (vsi za specialistično uporabo), 3 iz uprave za izvrševanje kazenskih sankcij (1 za splošno in 2 za specialistično uporabo) in 1 vodnik iz hrvaškega notranjega ministrstva.

IMG 2402

Jože Metelko in psička Jazz sta preiskala vozilo in v zelo kratkem času uspešno našla eksplozivno snov.

IMG 2343

Vodniki in službeni psi za splošno uporabo so svojo psihofizično kondicijo in usposobljenost preverjali v 4 štirih disciplinah, in sicer v sledenju, poslušnosti, terenskem preizkusu, pri katerem so morali premagati 3 kilometre dolgo progo z 12 ovirami, streljati in izvesti obrambo brez nagobčnika, ter izžrebani disciplini, ki je bila letos pregled gozda. Vsako leto namreč žreb določi, katera od treh disciplin (pregled objekta, pregled gozda ali prosta sled) bo tekmovalna. Tako vodniki do zadnjega trenutka ne vedo, v kateri izžrebani disciplini se bodo pomerili.

IMG 2583

Pri vodnikih in službenih psih za splošno uporabo se je letos ekipno najbolje odrezala Policijska uprava Celje, sledi ji Policijska uprava Ljubljana, tretje mesto pa so prav tako osvojili vodniki Policijske uprave Celje. V kategoriji posamezno je državni prvak letos postal krški vodnik Peter Urek, srebro je odnesel celjski vodnik Jože Močnik, bronasto medaljo pa si je prisvojil vodnik Policijske uprave Ljubljana Matjaž Novak.


Rezultati  

 

Pri "specialistih" pa je bil med iskalci prepovedanih drog najboljši Ivan Šabec iz Policijske uprave Koper, srebro je pripadlo prav tako koprskemu vodniku Renatu Pušniku, bronasto medaljo pa je osvojil Bogomir Velikonja iz Policijske uprave Nova Gorica.

Med iskalci eksplozivov se je tako kot lani tudi letos najbolje odrezal murskosoboški vodnik Jože Schonveter, Jože Metelko iz Policijske uprave Ljubljana je odnesel srebro, tretje mesto pa je zasedel Robert Rogelj iz Policijske uprave Kranj.

IX8J0819

Kot je dejal vodja Oddelka za šolanje službenih psov Marko Medvešek, se strokovnost in usposobljenost tako vodnikov kot njihovih štirinožnih pomočnikov nenehno veča, letni preizkusi pa so odlična priložnost, da njihovo znanje tudi sistematično preverimo. "Pred leti, ko smo s takšnih preizkusom začenjali, je bila razlika med vodniki velika. Tako je bilo recimo nekaj vodnikov in službenih psov, ki so izstopali, in je bilo skoraj mogoče napovedati, kakšne bodo uvrstitve. Danes, ko se  je raven strokovne usposobljenosti vodnikov in izšolanosti psov že tako dvignila in uravnotežila, so razlike med vodniki minimalne in do zadnjega trenutka ne vemo, kdo bo zmagovalec," je poudaril Marko Medvešek.

IMG 2410 1

 Vodja Oddelka za šolanje službenih psov Marko Medvešek


"Letni preizkusi pa so med drugim odlična priložnost, da se srečamo in spoznamo s tujimi policisti, da predstavimo našo organizacijo in metode šolanja ter okrepimo medsebojno sodelovanje. Predvsem slednje je izjemno pomembno, saj smo nenazadnje vsi policisti in vsi delamo za isti cilj," je še dejal vodja preizkusa Marko Medvešek.

IMG 2480 1

Predstavnik črnogorske policije Zoran Prelović


Preizkus so si letos ogledali predstavniki črnogorske, kosovske  in nizozemske policije. Nad prikazano usposobljenostjo slovenskih vodnikov in odlično izšolanostjo službenih psov so bili tujci navdušeni. "Mislim, da se lahko od slovenskih inštruktorjev in vodnikov službenih psov veliko naučimo." je dejal črnogorski inštruktor Zoran Prelović, ki si je skupaj s kolegi letni preizkus ogledal prvič. "Letos smo tu bolj kot opazovalci, naslednje leto pa se bomo prijavili na preizkus, in sicer s tremi vodniki in psi za iskanje prepovedanih drog, eksplozivov ter psom za splošno uporabo."

IX8J0772

"Izkušnja je zanimiva, organizacija dogodka odlična, gostoljubnost pa na zavidljivi ravni," je še dodal Prelović, navdušen tako nad usposobljenostjo slovenskih vodnikov kot tudi samim policijskim vadbenim centrom v Gotenici. Kot je poudaril, načrtujejo tudi tesnejše sodelovanje s slovenskimi inštruktorji za šolanje službenih psov. "Želimo si, da bi se trije ali štirje črnogorski policisti lahko udeležili usposabljanja v slovenskem Oddelku za šolanje službenih psov in tako svoje znanje nadgradili. Glede na kakovostno delo vaših vodnikov, ki sem mu bil priča v teh dneh, lahko rečem, da nam lahko ponudite res veliko znanja."

IMG 2443

Sanja Hercog


Sanja Herceg iz hrvaškega oddelka za šolanje službenih psov je prav tako pohvalila sodelovanje s slovensko policiji. "Sodelovali smo že pri skupnem projektu, ki ga vodi agencija Frontex, pa tudi sicer je naše sodelovanje zelo intenzivno. Način šolanja službenih psov se med slovensko in hrvaško policijo ne razlikuje bistveno. Nenazadnje so se številni naši inštruktorji in vodniki za ta posel izšolali prav pri vas."

IX8J1230

Letos se je izven konkurence na preizkusu pomeril tudi hrvaški vodnik službenega psa za iskanje eksplozivov Stjepan Pilat, ki to delo opravlja že od leta 1994, za vodnika pa se je izšolal prav v slovenski policiji. Oddelek za šolanje službenih psov je namreč dolga leta šolal službene pse tudi za hrvaško policijo. "Preizkus se mi je zdel zanimiv, potrudil sem se po svojih najboljših močeh, vendar bi zagotovo lahko še kaj izboljšal."

IX8J1204Kosovski vodnik in načelnih enote vodnikov službenih psov Bekim Ademi je vodnik že sedem let. Slovenijo je obiskal drugič. "Opazil sem nekaj razlik med našim in vašim načinom šolanja, predvsem pri posameznih elementih, kot so poslušnost, napad in sledenje."


O slovenskih vodnikih in inštruktorjih imajo hrvaški policisti povedati veliko dobrega. "Dober vtis sem si ustvaril že takrat, ko sem bil na tečaju v Oddelku za šolanje službenih psov, slovenski vodniki in inštruktorji svoje delo jemljejo zelo resno, zato je vsakršna izmenjava izkušenj dobrodošla. Naše sodelovanje je zares odlično in želim si, da bi tako ostalo tudi v prihodnje," je še dodal Pilat.

IMG 2500

 ''Na Nizozemskem pri službenih psih ne uporabljamo nagobčnikov,'' je dejal Berend Jan Rietberg.


Nizozemski vodnik Berend Jan Rietberg pa je bil presenečen nad uporabo nagobčnikov, ki je ena izmed posebnosti v slovenski policiji. Kot je dejal, na nizozemskem pri službenih psih ne uporabljajo nagobčnikov. "Način dela je občutno drugačen. Pri vas je z zakonom določeno, kdaj lahko uporabite psa z in kdaj brez nagobčnika. Pri nas te razlike ni, ko enkrat spustim psa iz avta, pomeni, da pes sme tudi ugrizniti," je pojasnil. Poleg tega na Nizozemskem ne poznajo policijske pasje šole, saj pse za policijo kupujejo od zasebnikov, ki jih tudi izšolajo.

IX8J0683

"Našel je!"


Ena od bistvenejših razlik med slovensko policijo in drugimi evropskimi policijami je tudi v izbiri pasme, saj za specialistično uporabo poleg belgijskih in nemških ovčarjev uporabljamo tudi lovske pasme. "Pred 10 leti smo ugotovili, da imajo določene vrste lovskih pasem nekatere odlične lastnosti, saj iščejo 'skriti' predmet bolj intenzivno in predvsem pri iskanju dalj časa vztrajajo. Prav to pa je tisto, kar v policiji potrebujemo," je dejal Medvešek. Za opravljanje splošnih nalog pa slovenski vodniki uporabljajp predvsem belgijske in nemške ovčarje ter rotweilerje.

IX8J2156

Po končanem preizkusu so slovesno razglasili rezultate tekmovanja in najuspešnejšim vodnikom podelili medalje. Ob tej priložnosti je direktor Policijske akademije Anton Vozelj nagovoril vodnike, jim čestital za dosežene uspehe na 9. letnem preizkusu in jih pohvalil tudi za izjemno učinkovito opravljanje policijskih nalog.

IX8J2059

Direktor Policijske akademije Anton Vozelj


Slovesnosti, ki jo je z glasbenimi točkami popestril kvartet Policijskega orkestra, so se udeležili še visoki predstavniki policijskih uprav, Policijske akademije in Uprave uniformirane policije v Generalni policijski upravi, ki so vodnikom in vodnicam čestitali za dosežen uspeh.

IX8J2051

Prvo državno prvenstvo vodnikov s službenimi psi je bilo po vzoru drugih evropskih policij organizirano leta 1989 v Tacnu. Državna prvenstva so postala redna oblika preizkusov usposobljenosti vodnikov in njihovih štirinožnih pomočnikov, organizirali pa so jih po vseh policijskih upravah v državi. Zaradi spremembe internih pravil in organizacijske zahtevnosti takšnega dogodka preizkuse od 2001 izvaja Oddelek za šolanje službenih psov. Leta 2002 se je državno prvenstvo preimenovalo v letni preizkus vodnikov službenih psov.


Foto: Marko Govekar