Sorodne objave

 

Ob dnevu policije in dnevu državnosti smo danes, 23. junija, v avli Ministrstva za notranje zadeve Republike Slovenije in na ljubljanskih Žalah položili venca v spomin padlim v vojni za Slovenijo leta 1991.

IMG 9568

K spominski plošči policistov in rezervnih policistov, padlih leta 1991, so venec položili ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, državni sekretar Damjan Lah, mag., generalni direktor policije Janko Goršek, direktor Uprave uniformirane policije Danijel Žibret in direktor Uprave kriminalistične policije dr. Jurij Ferme, pridružili pa so se jim zaposleni v notranjem ministrstvu in policiji.

IMG 9572

K pomniku padlim v vojni za Slovenijo na Novih Žalah v Ljubljani pa sta vence položili delegaciji notranjega in obrambnega ministrstva, in sicer pod vodstvom ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal in ministrice za obrambo dr. Ljubice Jelušič. Ob tem je igral tudi Policijski orkester.

110623 00282859

V osamosvojitveni vojni je padlo šest policistov, in sicer Marijan Dobelšek, Željko Ernoić, Robert Hvalc, Stanislav Strašek, Franc Šoster in Bojan Štumberger. Pri varovanju in obrambi barikad, mejnih prehodov oziroma v spopadih z zvezno armado je bilo hudo ranjenih še 14 policistov.

Dan policije je praznik, ko se policija in vsa slovenska javnost spominjata osamosvojitvene vojne, ki je z velikimi črkami zapisana v zgodovini slovenskega naroda. Te dni v slovenski policiji potekajo številne slovesnosti ob 27. juniju, dnevu policije.


Foto: Nebojša, Teić (STA)