Sorodne objave

 

Po skoraj dveh letih so policisti in policistke v Gornji Radgoni dobili nov objekt, ki sta ga danes, 1. julija, slovesno odprla ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in generalni direktor policije Janko Goršek.

110701 00284588

Potem, ko sta se pred dvema letoma soočila s povsem neustreznimi prostori za delo tamkajšnjih policistk in policistov, je bilo vloženega veliko truda in naporov, da bodo zaposleni poslej delali v novih in primernejših prostorih.

Policijska postaja Gornja Radgona je imela v svoji zgodovini prostore na treh lokacijah. Nazadnje se je leta 1952 preselila v objekt na Maistrovem trgu, kjer je bila do konca junija 2009, ko se je enota začasno preselila v prostore murskosoboške enote vodnikov službenih psov v Petanjcih.

110701 00284542

Natanko 1.482 kvadratnih metrov novih površin bo radgonskim policistkam in policistom nudilo ustreznejše pogoje za delo, predvsem pa prijetnejši prostor, v katerem mnogi od njih preživijo večji del svojega vsakdanjika. Pritličje obsega 711 m² uporabnih površin, prvo nadstropje jih ima 675 m², drugo nadstropje pa 96 m².

Skoraj 70-letno zgodovino policijske postaje so zaznamovali številni mejniki, začenši z obdobjem po drugi svetovni vojni. Zagotovo pa je na radgonsko policijsko postajo najbolj vplivala slovenska osamosvojitvena vojna. Gornja Radgona je med vsemi slovenskimi mesti utrpela največjo škodo, saj je bila njena infrastruktura najbolj poškodovana.

110701 00284559

"Vsaka stavba nosi svojo zgodbo. Še posebej taka, ki je doživela in preživela različna obdobja. Verjetno bi v policiji težko našli postajo, ki jo je zgodovina zaznamovala bolj kot Policijsko postajo Gornja Radgona. Njena geostrateška lega je botrovala temu, da je ni zaobšlo prav nobeno obdobje vojne ali miru, temveč je prav vsako izmed njih pustilo neizbrisen pečat na pročelju njene usode," je v svojem nagovoru poudaril generalni direktor policije Janko Goršek.

Kot je še dodal Goršek, je pomenljivo naključje, da praznovanje 20. obletnice slovenske osamosvojitve in otvoritev nove policijske postaje v Gornji Radgoni časovno sovpadata. "Zato je prav, da ob tej priložnosti opozorimo tudi na pomembno vlogo, ki so jo v vojni za Slovenijo odigrali takratni radgonski miličniki. Brez njihovega izjemnega poguma in požrtvovalnosti bi mejni prehod na tem območju zagotovo izgubili, kar bi nedvomno pomenilo konec slovenskih sanj o demokratični državi."

110701 00284571

"Gornja Radgona danes dobiva najlepše darilo ob dnevu policije. Dve leti je od tega, ko sem s sodelavci obiskala policijsko postajo in videla, v kako neprimernih razmerah ste delali. Razmere so zahtevale takojšnje ukrepanje, zato smo nemudoma zagotovili nadomestne prostore in začeli s postopki za gradnjo nove policijske postaje. Danes stojimo pred novim objektom, ki se razprostira na skoraj petih hektarih zemljišča. Investicija, vredna nekaj več kot 2 milijona evrov, je namenjena za delo 37 zaposlenih in seveda vsem tistim državljanom, ki se vsakodnevno obračajo za pomoč na policijo," pa je dejala slavnostna govornica, ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal.

"Tudi zaradi nove policijske postaje bo vaše delo, drage policistke in policisti, še bolj profesionalno in predano, naša skupna skrb za varnost ljudi pa dobra popotnica za prihodnost naše mlade države, države, v kateri moramo spodbujati potenciale vseh, da bo vsak posameznik živel dostojno, človeka vredno življenje," je še dodala Kresalova.

110701 00284552

Danes Policijska postaja Gornja Radgona zajema območje občin Gornja Radgona, Radenci, Sveti Jurij in Apače. Organizacijsko ima postaja še dve policijski pisarni in sicer v Radencih in Svetem Juriju ob Ščavnici.

110701 00284598

Visokim gostom je nove prostore razkazal komandir Policijske postaje Gornja Radgona Ciril Magdič.


Slavnostnega odprtja so se udeležili še župan Občine Gornja Radgona Anton Kampuš, direktor Policijske uprave Murska Sobota Drago Ribaš, komandir Policijske postaje Gornja Radgona Ciril Magdič, policistke in policisti ter veterani vojne za Slovenijo.


Foto: Stanko Gruden (STA)