Sorodne objave

 

Uspešno iskalno akcijo policije, ko sta bila nedavno prijeta osumljenca, ki naj bi v Sloveniji umorila pogrešanega italijanskega državljana, smo danes, 13. julija 2011, javnosti predstavili nekatere podrobnosti. Govorci so se strinjali, da je iskalna akcija še dodaten dokaz odličnega dela slovenske policije pri odkrivanju umorov kot tudi izvrstnega sodelovanja med policijami.  

IMG 0006

 Delo te iskalne akcije so predstavili direktor Uprave kriminalistične policija na Generalni policijski upravi dr. Jurij Ferme (na sredini), vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Nova Gorica Milovan Ipavec (drugi z desne) in pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper Iztok Perenič (skrajno desno) ter načelnik Uprave kriminalistične policije Republike Srbske v BiH Zoran Mandić (skrajno levo) in vodja mobilne skupine Kvesture v Trstu dr. Mario Bo (drugi z leve), saj je slovenska policija v tem primeru tesno sodelovala tudi z italijansko in bosansko ter črnogorsko policijo.


Zvočni posnetek izjave dr. Jurija FermetaZvočni posnetek izjave dr. Jurija Fermeta (mp3) 

 Zvočni posnetek izjave dr. Maria Boa (s sprotnim prevodom v slovenščino) (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Iztoka Pereniča (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Zorana MandićaZvočni posnetek izjave Zorana Mandića (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Milovana Ipavca (mp3) 


S strokovnim delom slovenskih policistov, pod vodstvom Uprave kriminalistične policije (UKP), učinkovito izpeljano iskalno akcijo v Sloveniji, odličnim prenosom informacij med državami ter izvrstno izpeljano akcijo prijetja osumljencev se je uspešno zaključila še ena preiskava umora v Sloveniji.

21. junija 2011 je Kvestura iz Trsta obvestila Sektor kriminalistične policije Policijske uprave Koper, da od 19. junija 2011 pogrešajo 58-letnega italijanskega državljana iz Trsta in zaprosila slovenske policiste za pomoč.

Omenjeni italijanski državljan naj bi po pridobljenih informacijah svoj dom zapustil z namenom prodaje svojega osebnega avtomobila Mercedes, tip SW. Slovenski policiji so tako italijanski kolegi posredovali nekaj razpoložljivih informacij v povezavi z iskano osebo in njenim izginotjem (osnovno informacijo o domnevnem kupcu in ženski, ki naj bi ga spremljala, podatke o uporabi bančne kartice pogrešanega na območju Slovenije na dan pogrešanja, telefonskem prometu pogrešanega, morebitnih osebah, ki bi lahko prišli v kontakt s pogrešanim na dan izginotja).

Na podlagi posredovanih podatkov je na območju Sežane, v bližini Nove Gorice in na območju Novega mesta steklo obširno zbiranje informacij. Policisti so ugotovili, da je bil pogrešani 19. junija 2011 dopoldne še posnet s svojim vozilom na bencinskem servisu v Sežani, z njim pa je bil moški, ki naj bi bil domnevni kupec vozila. Policisti so nadalje ugotovili, da sta domnevna storilca istega dne na več različnih lokacijah poskušala uporabiti kartico pogrešanega.

O osebnem avtomobilu pogrešanega in potnikih so bili obveščeni tudi varnostni organi Hrvaške in BiH. Hrvaška policija je na tej podlagi posredovala informacije, da je 19. junija 2011 pozno popoldne mejni prehod Obrežje (Bregana) prečkal avtomobil, ki bi lahko ustrezal opisu iskanega, torej kovinsko siv Mercedes z italijanskimi registrskimi tablicami, ki je zvečer izstopil iz države na mejnem prehodu Slavonski Brod (Bosanski Brod). Na podlagi podatkov o vozniku in sopotnici, so policisti ugotovili, da sta osumljenca državljana BiH.

Slovenska policija je v nadaljevanju ugotovila še, da je domnevni osumljenec pred tem začasno prebival na območju Nove Gorice, kjer je bil tudi začasno zaposlen v enem izmed tamkajšnjih podjetij, še pred tem pri enem od samostojnih podjetnikov z Goriškega Krasa, nazadnje pa naj bi se preselil v Italijo.

Policija je na podlagi odredb sodišča pridobila podatke o GSM prometu tako pogrešanega kot tudi osumljenca ter z obdelavo le teh določila širše območje, kjer bi se lahko nahajalo truplo. Ker je bil telefonski aparat pogrešanega 19. julija 2011 nazadnje povezan z bazno postajo Opatje selo, so policisti Policijske uprave Nova Gorica ob pomoči kolegov iz PU Ljubljana in PU Novo mesto 8. julija 2011 izvedli obsežen pregled območij Opatjega sela, Nove Vasi, Lokavice, makadamske poti proti hribu Cerje kot tudi pod hribom Cerje (t. i. Napoleonovo pot) vse do državne meje z Italijo. Prav tu, pod hribom Cerje, je bilo v izjemno kratkem času od začetka preiskave v grmovju najdeno skrito moško truplo. O najdbi trupla je policija obvestila dežurnega preiskovalnega sodnika iz Okrožnega sodišča v Novi Gorici kot tudi dežurno državno tožilko iz Okrožnega državnega tožilstva v Novi Gorici. Oba sta prišla na kraj dogodka, kjer je preiskovalni sodnik prevzel vodenje ogleda. Slednji je odredil sodno obdukcijo, ki jo je 9. julija 2011 opravil Inštitut za sodno medicino v Ljubljani. Potrjena je bila tako identiteta pogrešanega Italijana kot tudi nasilna smrt.

IMG 0913

Na podlagi najdbe trupla in ostalih ugotovitev ter dokazov je bila 9. julija 2011 na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici podana kazenska ovadba zaradi kaznivega dejanja umora (2. in 4. odstavek 116. člena KZ-1) zoper 29-letnega državljana BiH in 28-letno državljanko BiH, s stalnim bivališčem v Doboju.

Vse od najave iskanja pogrešane osebe so potekale intenzivne izmenjave podatkov in ugotovitev med varnostnimi organi Italije, Slovenije, Hrvaške, BiH in Črne Gore, kamor sta osumljenca pobegnila. Preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča v Novi Gorici je zato izdal Evropski nalog za prijetje in predajo in Mednarodno tiralico ter Zaprosilo za mednarodno pravno pomoč v kazenskih zadevah za varnostno pravosodne organe BiH in Črne gore. Na podlagi Mednarodne tiralice sta bila tako 11. julija 2011 oba osumljena prijeta v Črni gori, kjer so tamkajšnji policisti zatem opravili tudi hišne preiskave ter osumljenca predali v ekstradicijski zapor.

Hišne preiskave so po prijetju obeh osumljencev opravili tudi varnostni organi BiH, ki so prav tako zasegli ukraden osebni avtomobil, ki je bil v tem času že prodan na odpad. Še vedno pa potekajo različna forenzična in operativna opravila v vseh naštetih državah, ki se bodo uporabili za dodatno dokazovanje kaznivega dejanja.

tabela1

tabela2

tabela3

Odlično sodelovanje policij Slovenije, Italije, Hrvaške, BiH in Črne gore je tako znova potrdilo spoznanje, da je boj proti kriminalu veliko uspešnejši, če se mu zoperstavljajo države skupaj.