Sorodne objave

 

V. d. generalnega direktorja policije je danes, 11. julija 2009, podal več informacij o sinočnjih aktivnosti policije na ljubljanski železniški postaji kot tudi o dogodku, ki je te aktivnosti povzročil. Potnik na mednarodnem vlaku je namreč pri mejni kontroli v Dobovi aktiviral ročno bombo, a so policisti eksplozijo pravočasno preprečili, zatem pa zaradi informacije, da naj bi bili na vlaku še drugi sostorilci, v Ljubljani preventivno zavarovali in preiskali vlak.


1. zvočni posnetek izjave Janka Gorška (mp3) 

2. zvočni posnetek izjave Janka Gorška (mp3) 

3. zvočni posnetek izjave Janka Gorška (mp3) 

4. zvočni posnetek izjave Janka Gorška (mp3) 


V. d. generalnega direktorja policije Janko Goršek je danes dopoldne povedal, da se je včeraj, 10. julija 2009, z mednarodnim vlakom ob 18:53 na mejni prehod za mednarodni železniški promet pripeljal 59-letni državljan Hrvaške.

V postopku mejne kontrole so policisti s pomočjo schengenskega informacijskega sistema ugotovili, da je nemška policija zanj razpisala ukrep prepovedi vstopa v schengenske države.

V skladu z 28. členom Zakona o nadzoru državne meje so za 59-letnika odredili temeljito mejno kontrolo in jo opravili na Postaji mejne policije Dobova.

V postopku je bil osumljenec vznemirjen. V določenem trenutku je iz žepa potegnil ročno bombo M75, v istem trenutku iz nje potegnil varovalko in jo odvrgel na tla.

Aktiviranje bombe je preprečil policist, ki je opravljal mejno kontrolo, ker je prijel roko, v kateri je bila bomba, tako da t. i. žlička ni odletela in se bomba ni aktivirala. Policistu so na pomoč priskočili sodelavci in 59-letnika obvladali.

V postopku je želel z roko seči še v drug žep, kar so mu policisti preprečili. Ko so osebo zavarovali, so pri njem v oblačilih našli še štiri enake ročne bombe

IMG 1756

Ročne bombe M 75, ki jih je imel pri sebi osumljenec


V razgovoru je osumljenec povedal, da naj bi bile na vlaku še druge osebe, ki naj bi imele pri sebi bombe, njihov skupni cilj pa naj bi bil podoben kot njegov. Po Gorškovih besedah obstaja velika verjetnost, da je bil osumljenec namenjen v Ljubljano, da bi bombe aktiviral pred enim od najpomembnejših državnih objektov, in to v času, ko bi se tam nahajal eden od najvišjih političnih predstavnikov Slovenije.

Za prestrezanje vlaka, ki je v tem času že odpeljal naprej, so bile na relaciji potovanja zato aktivirane policijske sile, da bi zavarovale življenje in premoženje ljudi.

S pomočjo mednarodnega policijskega sodelovanja so policisti ugotovili, da je bil 59-letnik pred leti v Nemčiji na prestajanju zaporne kazni, nemški varnostni organi pa so ga iskali zaradi poskusa naklepnega umora z eksplozijo (ročne bombe, ki jo je odvrgel pred enim od objektov). Po prestani zaporni kazni v Nemčiji so ga izgnali na Hrvaško.

Zaradi osumljenčeve informacije, da naj bi bile na vlaku še druge osebe, ki naj bi imele pri sebi bombe, so policisti na Železniški postaji Ljubljana, potem ko je z Dobove tja prispel mednarodni vlak, opravili temeljito kontrolo potnikov, prtljage in vlaka; pregledali so 105 potnikov. Vlak je bil na postaji od 20.55 do 22.50, ko so vse policijske postopke zaključili.

Goršek je v zvezi s tem povedal, da osumljenčeva informacija ni bila potrjena. Na tem vlaku, kot so ugotovili policisti, zagotovo ni bilo več omenjenih oseb oz. potencialnih sostorilcev.

Osumljencu so policisti odvzeli prostost, zoper njega je bila izdana tudi odločba o pridržanju. Povedal je še, da lahko po dosedanjih informacijah rečemo, da gre v tem primeru za posameznika, in ne skupino.

Trenutno skupaj s hrvaškimi kolegi zbiramo obvestila in izvajamo druge preiskovalne ukrepe.

Osumljenec bo s kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom ter preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi priveden na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku. Policisti zbirajo še obvestila v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja terorizma.

V. d. generalnega direktorja policije je nazadnje še dejal: "Naj poudarim, da se resnično lahko zahvalimo samo vztrajnosti, doslednosti in pogumu policistov, ki so začeli včeraj izvajati in ki so izvajali postopek preverjanja oseb v schengenskem informacijskem sistemu ter na tej podlagi izločili osumljenca, ter hitri in prisebni reakciji policistov na postaji mejne policije, da ni prišlo do tragedije." V aktivnostih ni bil namreč nihče poškodovan, policistom pa je bila ponujena tudi psihosocialna pomoč.