Sorodne objave

 

Oddelek za kemijske preiskave je med 18. in 20. majem 2010 organiziral 16. mednarodno srečanje skupine ENFSI za prepovedane droge. Srečanja so se udeležili tudi gostje iz pomembnih mednarodnih organizacij, kot so SWGDRUG (ZDA), UNODC (Avstrija) ter EMCDDA (Portugalska).

Srečanje bi moralo potekati med 20. in 23. aprilom, vendar smo ga morali le dva dni pred začetkom preložiti zaradi izbruha islandskega vulkana Eyjafjallajökull in posledično zaprtja praktično celotnega evropskega zračnega prostora. Z izjemnimi napori in voljo ter ob nenadomestljivi pomoči in podpori predsedujočega skupine ENFSI za prepovedane droge Dr. Michaela Bovensa in tudi ob razumevanju in fleksibilnosti večine prijavljenih udeležencev smo programsko praktično neokrnjeno srečanje realizirali manj kot mesec dni kasneje.

Delavci kemijskega oddelka Nacionalnega forenzičnega laboratorija smo na srečanju tudi aktivno sodelovali z dvema strokovnima referatoma in z osmimi posterji. Dr. Sonja Klemenc je predstavila primer večjega zasega kokaina, ki je bil kemijsko vezan v bakrov-jodidni kompleks, Mojca Janežič pa pojav etilkarbamatov pri ekstrakciji fenetilaminov iz kloroforma in šibko bazične alkalne vodne raztopine.

 


Posterji: