Sorodne objave

 

Slovenska policija med 10. in 14. oktobrom 2011 gosti usposabljanje schengenskih evalvatorjev, ki ga vodi agencija Frontex.

IMG 9960

Enotedenskega usposabljanja se udeležuje kar 46 predstavnikov policij držav članic Evropske unije, med njimi tudi trije iz Slovenije, ki bodo že zelo kmalu ocenjevali delo policije na zunanjih mejah EU.

IMG 9956

Koordinator usposabljanja Hernyk Raczkowski


Kot je dejala Melita Močnik, vodja Sektorja mejne policije, Slovenija kot gostiteljica usposabljanja omogoča evalvatorjem, da znanje, ki ga bodo pridobili, tudi v praksi preizkusijo na naših mejah. Med udeleženci usposabljanja so tudi trije predstavniki slovenske policije, in sicer iz tistih treh uprav, v katerih se bo evalvacija izvajala, to so policijske uprave Koper, Kranj in Novo mesto. Ti bodo lahko pridobljeno znanje izkoristili za čim boljšo pripravo na dejansko evalvacijo, saj bodo imeli izkušnje iz prve roke.

IMG 9966 Današnje otvoritve usposabljanja so se udeležili tudi direktor Policijske akademije Anton Vozelj, pomočnik direktorja Uprave uniformirane policije Marko Gašperlin in vodja Sektorja mejne policije Melita Močnik

IMG 9950

Udeležence je pozdravil tudi pomočnik direktorja Uprave uniformirane policije v Generalni policijski upravi Marko Gašperlin


Kot je dejal koordinator usposabljanja Hernyk Raczkowski iz agencije Frontex, evalvacijsko skupino sestavljajo strokovnjaki iz različnih držav. "Delo takšne mednarodne ekipe temelji na medsebojnem zaupanju, ki je pri evalvacijah neizbežno. Nenazadnje je skrb za varnost na zunanjih mejah EU skupna vsem državam članicam, pri takšni porazdelitvi odgovornosti za varnost prebivalcev EU pa je zaupanje ključnega pomena." 

IMG 9941

IMG 9953

Udeleženci usposabljanja bodo imeli priložnost spoznati tudi praktične vidike ocenjevanja dela mejne policije, saj bodo neposredno vključeni v simulacijo evalvacijskih procesov na mejnih prehodih. Spoznali bodo, kako evalvacija poteka v realnem okolju in realnih okoliščinah, kaj je njeno bistvo in kakšna je pravzaprav vloga evalvatorjev. 

IMG 9968

Enotedensko usposabljanje schengenskih evalvatorjev bo vodil Finec Arto Niemenkari.


Slovenija bo dejanske evalvacije deležna zelo kmalu, in sicer bo ta že februarja prihodnje leto potekala na zračnih mejah, septembra 2012 bo potekla še evalvacija morskih meja, aprila 2013 pa bodi evalvatorji pod drobnogled vzeli še zunanje kopenske meje. Namen evalvacije je ugotoviti, ali določena država članica še vedno izpolnjuje strokovne standarde schengenskega pravnega reda pri varovanju zunanjih meja Evropske unije. Prva tovrstna evalvacija, ki jo je Slovenija zelo uspešno prestala, je bila pred vstopom Slovenije v schengensko območje. 

* * *

Z vstopom v "schengen" je bila odpravljena mejna kontrola na mejah z Avstrijo, Italijo in Madžarsko, obenem pa je bil okrepljen nadzor na meji s Hrvaško, ki je postala zunanja schengenska meja. Nadzor na notranjih kopenskih in morskih mejah s članicami je bil odpravljen 21. decembra 2007, na letališčih pa 30. marca 2008.

Z vstopom v “schengen” je Slovenija prevzela zelo odgovorno nalogo – v imenu vseh držav članic varovati skupno zunanjo mejo po schengenskih standardih. Učinkovito izvajanje nalog na državni meji pa je tudi v varnostnem interesu Slovenije, saj z ukrepi na zunanji meji in v notranjosti preprečujemo ilegalne migracije in druge oblike čezmejne kriminalitete.


Slovenija, schengenska novinka