Sorodne objave

 

Policisti in kriminalisti v okviru predkazenskega postopka na območju policijskih uprav Ljubljana in Murska Sobota preiskujejo več primerov  gospodarske kriminalitete.

Kriminalistično preiskavo, ki jo je v začetku letošnjega leta začela Policijska uprava Murska Sobota, je junija prevzel Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Preiskava, ki jo usmerja Skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri Vrhovnem državnem tožilstvu Republike Slovenije, poteka v smeri utemeljitve več sumov storitve kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic (po čl 257/V in III v zvezi s 37. in 38. členom KZ-1). Zagrožena kazen za to kaznivo dejanje je od 1 do 8 let zapora.

RobertCrepinko

"Preiskovalci NPU v sodelovanju s Komisijo za preprečevanje korupcije, Davčno upravo Republike Slovenije in Uradom za preprečevanje pranja denarja preverjajo sume storitve kaznivih dejanj pri izvedbi javnih naročil od konca leta 2009 do začetka leta 2011. Dokončno škodo še ugotavljamo, ocenjujemo pa da presega milijon evrov," je dejal pomočnik direktorja NPU Robert Črepinko.


Zvočni posnetek izjave Roberta Črepinka (mp3) 


Policija na podlagi odredb sodišča izvaja 13 hišnih preiskav, kjer policisti in kriminalisti iščejo obsežno poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. Pri hišnih preiskavah, ki potekajo danes od 6. ure na območjih policijskih uprav Ljubljana in Murska Sobota, sodeluje 68 kriminalistov in policistov. "Preiskujemo prostore sedmih fizičnih in štirih pravnih oseb, dvoje prostorov državnih organov in osem osebnih vozil. Do tega trenutka so tri hišne preiskave že zaključene," je še dodal Črepinko.

Ob tem so kriminalisti na podlagi pooblastil iz Zakona o kazenskem postopku zaradi zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih dvema osumljenima osebama odvzela prostost in ju za čas, dokler trajajo zakonsko določeni razlogi, tudi začasno pridržala.

Operativne aktivnosti kriminalistične policije na terenu še vedno potekajo, v naslednjih dneh pa se bo nadaljeval pregled obsežne zasežene poslovne dokumentacije ter zasežene računalniške opreme in podatkov. Policija v predkazenskem postopku izvaja vse potrebne aktivnosti v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili, ki jih ima za preiskovanje gospodarske kriminalitete.