Sorodne objave

 

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada na območju policijskih uprav Novo mesto, Ljubljana in Kranj izvajajo več aktivnosti na področju preiskovanja gospodarske kriminalitete.

RobertCrepinko

 Zvočni posnetek izjave Roberta Črepinka  (mp3) 


Kot je v današnji izjavi za javnost dejal pomočnik vodje Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Robert Črepinko, je policija kriminalistično preiskavo, ki jo usmerja Okrožno državno tožilstvo v Krškem, prevzela maja letos. "S preiskavo poskušamo utemeljiti več sumov storitve kaznivih dejanj Zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic (po čl 257/V in III Kazenskega zakonika Republike Slovenije), za katerega je zagrožena kazen od 1 do 8 let zapora."

Škoda, nastala s kaznivimi dejanji, še ni natančno ugotovljena, po dosedanjih ocenah pa znaša več milijonov evrov.

"Pri hišnih preiskavah, ki potekajo danes od šeste ure zjutraj na območjih policijskih uprav Novo mesto, Ljubljana in Kranj, sodeluje 39 preiskovalcev NPU in 4 policisti Policijske uprave Ljubljana," je še dodal Črepinko.

Na podlagi odredb sodišča poteka deset sklopov hišnih preiskav z namenom, da se odkrijejo sledovi kaznivega dejanja in predmeti, ki so pomembni za kazenski postopek. Hišne preiskave se opravljajo v zasebnih (3) in poslovnih prostorih (9). Prav tako bo preiskanih več osebnih vozil (5).

Dvema osumljencema je bila v skladu z določili Zakona o kazenskem postopku odvzeta prostost.

Operativne aktivnosti na terenu še vedno potekajo. Do tega trenutka je bilo sedem sklopov hišnih preiskav že zaključenih.

Po zaključku hišnih preiskav bo sledil pregled zasežene dokumentacije in elektronskih podatkov ter nadaljevanje zbiranja obvestil. Policija v predkazenskem postopku izvaja vse potrebne postopke v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili, ki jih ima za preiskovanje gospodarske kriminalitete.