Sorodne objave

 

Ministrstvo za notranje zadeve in policija sta v sodelovanju z nevladnimi organizacijami pripravila kampanjo, namenjeno osveščanju o spolnih zlorabah otrok. V okviru te kampanje smo 19. novembra 2011 pripravili tudi usposabljanje za prostovoljce nevladnih organizacij, policiste in kriminaliste, ki se ukvarjajo s spolnimi zlorabami otrok.

111119 00315615

 V funkciji notranjega ministra Aleš Zalar in namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar

S tem usposabljanjem smo obeležili tudi 20. november, ko praznujemo obletnico sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah in obletnico Tom telefona. V funkciji notranjega ministra Aleš Zalar je v pozdravnem nagovoru povedal, da v teh dneh teče medijska kampanja ministrstva za notranje zadeve, policije in nevladnih organizacij, s katero želimo predvsem otroke pa tudi širšo javnost opozoriti na problem spolnih zlorab otrok.

111119 00315623

Predsednica Tom telefona Darja Groznik je opozorila na to, da veliko spolnih zlorab ostane skritih, zato je treba o tem govoriti na glas.  Predavateljica dr. Ljubica Marjanovič Umek, redna profesorica za razvojno psihologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, pa je v svojem predavanju pojasnila, kako se je treba pogovarjati z otroki. Kriminološke in kazenskopravne vidike s podorčja spolne zlorabe otrok je predstavila namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar. Kot je dejala, "nobena institucija ne sme delovati samostojno, saj sama žrtvi ne more nuditi celostne obravnave, zato je nujen multidisciplinarni pristop".

Predsednica Združenja proti spolnemu zlorabljanju Katja Bašič je predstavila področje spolnih zlorab otrok, vodja Društva Ključ Katjuša Popović pa je spregovorila o pasteh trgovine z ljudmi. Usposabljanje se je zaključilo s predavanjem predstavnice Društva SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja Dalide Horvat, ki je izpostavila zaupni pogovor z otrokom, ki doživlja nasilje.

plakat 

Foto: Nebojša Tejić (STA)