Sorodne objave

 
Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada na območju policijskih uprav Ljubljana, Koper in Celje izvajajo aktivnosti v zvezi s preiskovanjem gospodarske kriminalitete.

Kriminalistično preiskavo, ki poteka že več kot pol leta, usmerja Specializirano državno tožilstvo pri Vrhovnem državnem tožilstvu Republike Slovenije. Preiskovanje poteka v smeri utemeljitve več sumov storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic po členu 244 Kazenskega zakonika Republike Slovenije, za katere je zagrožena kazen do 8 let zapora. Materialna škoda oziroma protipravna premoženjska korist, nastala s kaznivimi dejanji, po dosedanjih ugotovitvah znaša nekaj več kot 5,5 milijona evrov.

Pri hišnih preiskavah, ki potekajo danes od šeste ure zjutraj na območjih policijskih uprav Ljubljana, Koper in Celje, sodeluje večje število preiskovalcev NPU, pri tem jim nudijo pomoč kriminalisti policijskih uprav Celje in Ljubljana.

Na podlagi odredb sodišča policija izvaja sedem sklopov hišnih preiskav v zasebnih prostorih in poslovnih prostorih gospodarskih družb. Prav tako izvaja vse druge potrebne postopke v skladu z zakonskimi pooblastili, z namenom, da se odkrijejo in zavarujejo sledovi kaznivega dejanja in predmeti, ki so pomembni za kazenski postopek.  

Dvema osumljenima je bila v skladu z določili Zakona o kazenskem postopku za čas izvajanja hišnih preiskav odvzeta prostost.