Sorodne objave

 

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada danes v okviru predkazenskega postopka na območju ljubljanske, celjske in koprske policijske uprave izvajajo aktivnosti na področju preiskovanja gospodarske kriminalitete.

Več kot pol leta trajajočo kriminalistično preiskavo usmerja Specializirano državno tožilstvo pri Vrhovnem državnem tožilstvu Republike Slovenije. Preiskovalci so preiskavo pričeli na podlagi lastne zaznave suma storitve uradno pregonljivih kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Kriminalistična preiskava poteka v smeri utemeljitve več sumov storitve kaznivih dejanj:

  • zlorabe položaja ali pravic po čl 244 Kazenskega zakonika Republike Slovenije (KZ-1). Zagrožena kazen za to kaznivo dejanje je od 1 do 8 let zapora;
  • zlorabe položaja ali zaupanja pri opravljanju gospodarske dejavnosti po čl. 240 (KZ-1). Zagrožena kazen za to kaznivo dejanje je od 1 do 8 let zapora.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada v sodelovanju z Davčno upravo Republike Slovenije preverjajo sume kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, in sicer v zvezi s financiranjem menedžerskega prevzema gospodarske družbe in trgovanja z vrednostnimi papirji v obdobju od leta 2007 do druge polovice leta 2011.

Dokončno škodo oziroma protipravno premoženjsko korist še ugotavljamo, po zdajšnjih ugotovitvah pa ta znaša nekaj več kot 5,5 milijona evrov.

Hišne preiskave, ki so se pričele zgodaj zjutraj, izvaja 36 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada, pri tem jim nudi pomoč 10 policistov in kriminalistov policijskuh uprav Celje in Ljubljana.

Preiskovalci NPU tako na podlagi odredb sodišča izvajajo sedem sklopov hišnih preiskav, pri čemer se išče obsežno poslovno dokumentacijo, podatke, shranjene v elektronski obliki, in druge materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. Preiskujejo prostore 3 fizičnih in 3 pravnih oseb in izvajajo vse druge potrebne postopke v skladu z zakonskimi pooblastili. Do tega trenutka sta dve hišni preiskavi že zaključeni.

Ob tem so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada na podlagi pooblastil Zakona o kazenskem postopku zaradi zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih dvema osumljenima osebama odvzela prostost in ju za čas, dokler trajajo zakonsko določeni razlogi, tudi začasno pridržali. Eni osebi je pridržanje že odpravljeno.

Operativne aktivnosti preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada še vedno potekajo, v naslednjih dneh pa se bo nadaljeval pregled obsežne zasežene poslovne dokumentacije ter zasežene računalniške opreme in podatkov.