Sorodne objave

 

V zadnjem času se je zgodilo več oboroženih ropov, ki so odmevali v javnosti. Na današnji novinarski konferenci smo predstavili rezultate več uspešnih preiskav.

Novinarske konference sta se udeležila pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije Marjan Fank in vodja Sektorja kriminalistične policije v PU Ljubljana mag. Branko Japelj.

Rop zlatarne v Ljubljani

Kot je dejal mag. Branko Japelj, je bil Operativno-komunikacijski center PU Ljubljana 28. novembra 2011 nekaj minut pred 19. uro obveščen o ropu zlatarne na Vodnikovi cesti v Ljubljani, med katerim je bil lastnik zlatarne hudo poškodovan. Na kraj so bili poslani policisti, ki so kraj zavarovali in zbrali prva obvestila, prišla pa je tudi ekipa Reševalne postaje Ljubljana, ki je poškodovanemu lastniku nudila prvo pomoč in ga nato odpeljala v UKC Ljubljana, kjer pa je 59-letnik zaradi poškodb nekaj minut pred polnočjo umrl.

Policisti in kriminalisti Policijske uprave Ljubljana so prijeli 5 oseb osumljenih storitve kaznivega dejanja ropa po členu 206/ I in II KZ-1, eden izmed prijetih je osumljen tudi kaznivega dejanja uboja po čl. 115/I in II KZ-1, eno osebo osumljeno kaznivega dejanja ropa pa policisti še iščejo.

Z zbiranjem obvestil in drugimi kriminalističnimi preiskavami je bilo ugotovljeno, da so se 42-letnik iz Ljubljane, 28-letnik iz okolice Jesenic, 31-letnik iz okolice Novega mesta in 38-letnik iz Ljubljane novembra 2011 dobili v okolici Novega mesta, kjer so se dogovorili, da bodo izvršili rop. Izbrali so zlatarno na Vodnikovi, jo nekaj časa tudi opazovali, za izvršitev ropa pa naj bi najeli 22- in 23-letnika iz okolice Novega mesta.

Skupina se je 27. novembra 2011 dobila v enem izmed hotelov v Ljubljani, pri čemer je 31- letnik 22-letniku izročil tudi pištolo. Naslednji dan okoli 18. ure je 42-letnik z najetim osebnim avtomobilom, ki ga je posebej za izvršitev kaznivega dejanja najel pri ljubljanskem podjetju, odpeljal 22- in 23-letnika na Vodnikovo cesto. V bližini sta z drugim vozilom čakala tudi druga dva osumljenca. 22- in 23-letna osumljenca sta nato peš odšla do zlatarne, se medtem zamaskirala (z ruto in kapo z izrezom za oči), 22-letnik pa je imel pri sebi tudi pištolo.

Ko sta vstopila v zlatarno, je 23-letnik stopil za pult in začel jemati različne kose nakita, pri čemer ju je zalotil lastnik zlatarne. Pri tem je prišlo do streljanja, v katerem sta osumljena dvakrat zadela lastnika, ta pa je izstrelil vsaj 1 naboj. Osumljenca sta 59-letnega lastnika tudi večkrat udarila, po izvršenem uboju in ropu pa sta zbežala iz trgovine v smeri Tržne ulice, kjer ju je čakalo vozilo. Vsi so se s kraja odpeljali ter se nato istega dne v poznih večernih urah dobili na lokaciji v okolici Ljubljane. Osumljenci so iz zlatarstva odtujili za okoli 1 kg različnega nakita iz zlata in kamnov, in sicer v vrednosti okoli 80.000 evrov.

Na podlagi zbranih obvestil so policisti 29. novembra odvzeli prostost 22-letniku, že naslednji dan pa tudi 23- letniku. Oba osumljena sta bila 2. decembra 2011 s kazensko ovadbo privedena na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je zanju odredil pripor. 1. decembra so policisti odvzeli prostost še 42- in 38-letniku, oba sta bila privedena na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je za 42-letnika odredil pripor za 38-letnika pa hišni pripor. 3. decembra so policisti odvzeli prostost še 31-letniku, ki je bil prav tako priveden k preiskovalnemu sodniku, ta pa je zanj odredil pripor.

Kriminalisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil o okoliščinah ropa.

ArminHasanagic

Armin Hasanagič

Policisti pa še vedno iščejo 28-letnega Armina Hasanagiča iz okolice Jesenic. Vse, ki bi iskano osebo opazili, prosimo, da o tem obvestijo najbližjo policijsko postajo ali pokličejo na interventno številko policije 113 ali anonimni telefon policije 080 1200.


Preiskan oborožen rop v Postojni

Koprski kriminalisti so bili 1. decembra 2011 okoli 16.40 obveščeni, da je prišlo v specializiranem podjetju na območju Postojne do oboroženega ropa, pri katerem naj bi maskirani oboroženi ropar odvzel gotovino ter večjo količino zlatih in srebrnih predmetov v skupni vrednosti nekaj tisoč evrov. Med ropom je storilec uslužbenko podjetja zaklenil v prostore sanitarij v podjetju, po ropu pa je zbežal neznano kam.

Že ob 19.20 uri so policisti ob poostrenem nadzoru cestnega prometa na cestninski postaji Postojna v smeri Ljubljane ustavili taksi vozilo, v katerem so se nahajale tri osebe, za katere je obstajal sum, da so vpletene v izvršeno kaznivo dejanje. Osebe so bile povabljene v prostore policije, kjer je bilo z zbiranjem obvestil in zasegom predmetov potrjeno, da je rop izvršil 28-letni Postojnčan, pomoč pri prikrivanju ukradenih predmetov pa mu je nudil 22-letni Ljubljančan, ki je predmete skrival v svojem spodnjem perilu. V postopku z navedenima jima je bila zasežena celotna količina ukradenega zlata in srebra, del odtujene gotovine ter približno 2,5 g prepovedane droge kokain. V postopku je odkrita tudi lokacija na območju Postojne, kamor je 28-letni Postojnčan skril med ropom uporabljana oblačila in kovinsko imitacijo pištole.

V nadaljnjem postopku je bilo ugotovljeno, da je 28-letnik po ropu odšel z vlakom na območje Ljubljane, kjer je s pomočjo 30-letnega Ljubljančana (voznik taksija) in že omenjenega 22-letnega Ljubljančana kupil najmanj 2,5 g kokaina ter se po opravljenem nakupu vrnil s taksi vozilom na območje Postojne, kjer je bil prijet. Prepovedano drogo je kupil od 21-letnega Ljubljančana, pri katerem je bila 3. decembra 2011 opravljena hišna preiskava, pri čemer so policisti našli še 27 zavitkov s prepovedano drogo kokain, v skupni teži približno 10,8 gramov ter 15,9 gramov prepovedane droge konoplja.

Koprski kriminalisti so na Okrožno državno tožilstvo v Kopru podali kazensko ovadbo zoper 28-letnega Postojnčana zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja ropa, zoper 22-letnega Ljubljančana zaradi kaznivega dejanja prikrivanja, zoper slednjega ter zoper 30-letnega ter 21-letnega Ljubljančana pa so podali kazensko ovadbo za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog. Zoper 28-letnega Postojnčana je bil 3. decembra odrejen pripor, medtem ko so bili ostali osumljeni izpuščeni na prostost.


Novomeški kriminalisti prijeli storilce ropa v stanovanjski hiši

V noči na 29. november 2011 so trije neznanci vlomili v stanovanjsko hišo v Novem mestu. V hiši so zoper 82-letno oškodovanko uporabili silo in ji grozili. Pregledali so prostore in našli ter odtujili gotovino, nakit in bančno kartico. Povzročili so večjo premoženjsko škodo.

Po njihovem odhodu je oškodovanka uspela sama poklicati na pomoč. Novomeški policisti in kriminalisti so opravili ogled kraja kaznivega dejanja in takoj pričeli z aktivnostmi za izsleditev nasilnih roparjev. Na podlagi zbranih obvestil in analiz, opravljenih v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju, so 2. in 3. novembra 2011 v okolici Črnomlja odvzeli prostost dvema 25-letnima in 18-letnemu osumljencu, ter jih pridržali. S kazensko ovadbo so jih privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je za enega osumljenca odredil hišni pripor, za ostala dva pa pripor. Omenjene osumljence so policisti v preteklosti že obravnavali za kazniva dejanja s področja premoženjske kriminalitete.


Mariborski kriminalisti preiskali rop zlatarne

V petek, 25. novembra 2011 je okoli 12.05 zamaskiran moški vstopil v prostore zlatarne na Barvarski ulici v Mariboru in z nožem v roki zagrozil tam zaposleni delavki z neposrednim napadom na življenje in telo. Takoj za tem jo je zvezal in v nadaljevanju vzel in si protipravno prilastil okoli 2.000 evrov gotovine in večjo količino zlatih izdelkov v skupni vrednosti več kot 50.000 evrov. Storilec se je s kraja dejanja s kolesom z motorjem odpeljal v smeri Tabora.

Mariborski kriminalisti so 29. novembra 2011 okoli 16.30 odvzeli prostost in pridržali 27-letnega slovenskega državljana, za katerega so bili podani utemeljeni razlogi za sum, da je izvršil kaznivo dejanje ropa. Policisti in kriminalisti so zbrali dovolj materialnih dokazov, da so lahko navedenega s kazensko ovadbo 1. decembra 2011 privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je po zaslišanju na predlog državnega tožilca zanj odredil pripor.


Slovenska policija uspešna pri preiskovanju ropov

Kot je poudaril Marjan Fank, smo pred zaključkom leta 2011 v Sloveniji soočeni s porastom najhujših oblik premoženjske kriminalitete, kar se odraža v povečanem številu deliktov, pri katerih se uporablja vse več nasilja, značilna pa je tudi rast premoženjske škode, ki pri tem nastane. To potrjujejo tako statistični pokazatelji kot tudi vsebinska analiza posameznih primerov. Stopnja nasilja pri posameznih dejanjih je vse večja, letos sta bili tudi dve smrtni žrtvi, kar že daljše časovno obdobje ni bilo značilno za območje Slovenije. Vse pogostejša je uporaba ali grožnja z orožjem, pri čemer se stopnjuje tudi organiziranost storilcev in nevarnost samih dejanj. V Slovenijo vse bolj vstopa čezmejna kriminaliteta in ravno na področju hudih oblik premoženjske kriminalitete smo vse bolj soočeni s prisotnostjo tujih kriminalnih združb ali posameznikov iz tujine. Prav tako je pozornost preiskovalcev težko usmeriti samo v določeno strukturo storilcev, saj preiskana dejanja kažejo na to, da se kot storilci pojavljajo odvisniki od prepovedanih drog, osebe v finančnih težavah, specializirani storilci za premoženjsko kriminaliteto in tuje kriminalne združbe.


Statistični podatki o ropih 


Težko je govoriti o posamezni vrsti objektov, ki bi izstopali, saj se kot predmet napada pojavljajo finančne ustanove, pošte, bencinski servisi, zlatarne, kioski in zasebni stanovanjski prostori, ki so precej razpršeni. Zaradi tega je še toliko bolj pomembno zavedanje posameznikov in pravnih oseb o potrebnosti samozaščitnega obnašanja in varnostnih ukrepih, saj so investicije v to neprimerljive s ceno človeškega življenja oziroma osebne varnosti ljudi. Tako lahko preventivni ukrepi v veliki meri odvrnejo storilce od izbire objekta napada, jim otežijo ali onemogočijo izvedbo in v končni fazi tudi pripomorejo k uspešnejši preiskavi dejanj. Obseg ponudbe tehničnega, fizičnega in drugega varovanja omogoča ustrezno izbiro zaščitnih ukrepov, še pomembneje pa je pravočasno zaznavanje sumljivih okoliščin in obveščanje policiji o njih.

Kljub nadpovprečnim obremenitvam na tem področju kriminalitete je policiji v zadnjih tednih uspelo preiskati skoraj vse najhujše delikte s tega področja in storilce privesti pred pristojne sodne organe. Posebej je treba izpostaviti zahtevnost in obsežnost preiskav, saj so bila vsa preiskana dejanja skrbno načrtovana in izvedena praviloma v združbah več oseb. Dogajanje v zadnjem obdobju je tako zahtevalo angažiranje celotnih resursov policije, ki se ukvarja s preiskovanjem kriminalitete. Zaradi povečane problematike je policija že uvedla okrepljene aktivnosti za obvladovanje tega področja, kar zajema tudi poostren nadzor nad prevozom vozil, oseb in blaga v cestnem prometu in okrepljen nadzor v urbanih središčih, kjer običajno prihaja do zgostitev teh pojavov. Osnovni cilj okrepljenih aktivnosti je izključno zagotavljanje varnosti vseh državljanov Slovenije in uspešno delo policije pri preprečevanju in preiskovanju kriminalitete.

POLICIJA SVETUJE!

Policija svetuje, da žrtve kaznivih dejanj ropov poskušajo ostati čimbolj mirne, da si zapomnijo posebnosti na roparju, da čim prej obvestijo policijo in pustijo kraj dejanja nespremenjen oz. onemogočijo drugim osebam gibanje v prostoru, dokler policija ne pride na kraj dejanja.

Storilci pred ropom praviloma izbrani objekt nekaj časa opazujejo in preučujejo (tudi pred izvedbo ropa, pod pretvezo, da so stranke, pa opazujejo in preučujejo tudi notranjost objektov). Vse, ki bi zaznali kakršne koli sumljive okoliščine zato pozivamo, vsako takšno zaznavo čim prej sporočijo policiji na številko 113.