Sorodne objave

 

Od 19. decembra je dovoljena prodaja pirotehničnih izdelkov, s 26. decembrom pa tudi njihova uporaba. Zato smo policisti in zdravniki na današnji novinarski konferenci predstavili skupna prizadevanja, da bi bilo med božično-novoletnimi prazniki čim manj kršitev in telesnih poškodb zaradi neprevidne in objestne uporabe pirotehnike.

IMG 9853

Na novinarski konferenci, ki jo je organiziral Univerzitetni klinični center Ljubljana, so sodelovali (z leve): Goran Maršič iz Sektorja splošne policije v Generalni policijski upravi, prof. dr. Uroš Ahčan, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline, in asist. mag. Simon Herman, dr. med., s Kliničnega oddelka za travmatologijo.


Pirotehnične izdelke lahko uporabljate med 26. decembrom in 2. januarjem

IMG 9869

Maršič je opozoril na Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, ki od leta 2008 prepoveduje nakup, posest in uporabo pirotehničnih izdelkov kategorij 2 in 3, katerih glavni učinek je pok. Prav tako pa veljajo zakonske omejitve tudi za pirotehnične izdelke 1. kategorije.


Zvočni posnetek izjave Gorana Maršiča (mp3) 


Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa od 26. decembra do 2. januarja. Vendar pa je treba opozoriti, da je uporaba teh izdelkov prepovedana v strnjenih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih in na površinah, kjer potekajo javni shodi in javne prireditve.

V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo.

Izdelkov 1. kategorije ni dovoljeno prodajati osebam, mlajšim od 14 let, izdelkov 2. kategorije, katerih glavni učinek ni pok, pa osebam, mlajšim od 16 let. Uporaba teh izdelkov pa je osebam, ki ne izpolnjujejo predpisane starosti, dovoljena le pod nadzorstvom staršev.

Zakon med drugim prepoveduje tudi:

  • predelavo pirotehničnih izdelkov zaradi povečanja učinka
  • uporabo pirotehničnih izdelkov v drugih predmetih
  • lastno izdelavo pirotehničnih izdelkov ali zmesi
  • preprodajo pirotehničnih izdelkov

Pred nakupom in uporabo pirotehnike v policiji opozarjamo tudi na hrup, ki ni moteč le za ljudi, temveč tudi za živali, saj imajo te bolje razvit sluh od človeka, zato pozivamo k uvidevni uporabi pirotehničnih sredstev.

Globe, ki so predpisane za kršitve Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, zanašajo za posameznika od 400 do 1.200 evrov (48. člen). To je tudi predpisana globa za kršitve, ki jih najpogosteje obravnava policija. Globe za pravne osebe pa se gibljejo med 5.000 in 50.000 evrov (46. člen) oziroma od 3.000 do 15.000 evrov (47. člen).


Zaradi neprevidne in objestne uporabe pirotehnike lahko pride do hudih telesnih poškodb

Zdravniki pa so opozorili na hude telesne poškodbe, ki lahko nastanejo pri neprevidni in napačni uporabi piroteničnih izdelkov. Čeprav je uporaba pirotehnike dovoljena šele od 26. decembra dalje, pa se že pojavljajo prve poškodbe. Tako so bili 17. decembra črnomaljski policisti obveščeni o poškodbi s pirotehničnim izdelkom. Na kraju so opravili razgovore in ugotovili, da so v naselju v okolici Črnomlja otroci našli neeksplodiran pirotehnični izdelek. 8-letni otrok je v roki držal petardo, iz nje stresal smodniško zmes in z vžigalnikom zanetil ogenj. Prišlo je do vžiga detonacijske zmesi in eksplozije petarde, 8-letnik pa je utrpel hude poškodbe dlani in prstov na roki.

IMG 9878

"Poškodovanega dela telesa se kljub sodobnemu znanju in tehničnem napredku v medicini ne more povrniti v enako stanje kot pred poškodbo. To še zlasti velja za kompleksne poškodbe kosti in mehkih tkiv, med katere sodijo tudi poškodbe s pirotehničnimi sredstvi," je poudaril prof. dr. Uroš Ahčan.


Zvočni posnetek izjave dr. Uroša Ahčana (mp3)  


"Vsaka poškodba, ki nastane zaradi uporabe pirotehničnih sredstev, je popolnoma nepotrebna," je dodal prof. dr. Uroš Ahčan in dejal, da se pri poškodbah s pirotehničnimi sredstvi  srečujejo z različnimi poškodbami. Od manjših opeklinskih ran, brez večjih funkcionalnih posledic, žal pa zelo pogosto tudi z obsežnimi in kompleksnimi poškodbami roke z dramatičnimi funkcionalnimi in estetskimi posledicami. "Večinoma so poškodovane kosti (zdrobljeni, odprti zlomi) in vsa mehka tkiva: žile, živci, kite in mišice, prisotne so obsežne kožne vrzeli. Področje poškodbe je zelo veliko, tkiva so zmečkana in raztrgana in lahko propadejo tudi kasneje. Rane so umazane, zato je večja nevarnost okužb in zapletov po operaciji. V primeru amputacij pa replantacije največkrat niso izvedljive."

IMG 9874

Lani so v UKC Ljubljana zaradi poškodb s pirotehničnimi sredstvi sprejeli 25 poškodovancev, največ v silvestrski noči. Od tega jih je bilo več kot 80 % starih do 20 let. Glede na pretekla leta pa tudi letos pričakujejo največ poškodb v silvestrski noči. Asist. mag. Simon Herman iz Kliničnega oddelka za travmatologijo Kirurške klinike  zato opozarja, da je pri uporabi pirotehnike potrebna podobna zbranost in odsotnost psihoaktivnih snovi - enako kot pri vožnji.

Zvočni posnetek izjave mag. Simona Hermana (mp3)  


"Tudi izguba vida in/ali sluha sta lahko del nesrečne zgodbe, dodaja Ahčan in poudarja, da "kljub odlični organiziranosti dežurne službe, tehnični opremljenosti, širokem znanju najzahtevnejših kirurških tehnik, in predanosti delu poškodovano roko lahko le približamo stanju pred poškodbo, tako v funkcionalnem kot estetskem smislu." 


Preventivne aktivnosti policije

Policija že nekaj let zapored izvaja preventivni projekt Bodi zvezda - ne meči petard, ki je splošno zelo dobro sprejet in prepoznaven. V preventivne aktivnosti so tesno vpete policijske uprave po vsej Sloveniji. Pri projektu sta tako kot pretekla leta sodelovala ministrstvo za šolstvo in šport ter Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije. Policisti so v okviru preventivnih aktivnosti obiskali več osnovnih šol ter učencem in otrokom na njim razumljiv način predstavili nevarnosti uporabe pirotehničnih sredstev, omejitve tako pri nabavi kot pri uporabi pirotehničnih izdelkov, opozarjali pa so jih tudi na previdnost in pravilno uporabo pirotehnike. Inštitut za varovanje zdravja RS pa je pomagal pri razdelitvi plakatov v zdravstvenih zavodih.

plakat Ob tem velja posebna zahvala medijem, ministrstvoma za šolstvo in šport ter zdravje ter staršem, učiteljem in vzgojiteljem, ki podpirajo naša prizadevanja.

Statistični podatki

V policiji ugotavljamo padanje števila ukrepov, povezanih s kršitvami Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, v primerjavi z letom 2007 (in sicer z 291 na 167 leta 2008 oziroma 171 leta 2009 in 175 leta 2010). Manj razveseljiv je podatek, da je upadu skupnega števila telesnih poškodb v sezoni 2008/2009 z 18 na 10, sledil porast skupnega števila telesnih poškodb v sezoni 2009/2010 in 2010/2011 na 23 oziroma 25.

Pri številu poškodb pa je vendarle treba poudariti, da je število poškodb otrok padalo od leta 2006 (2006 (11 poškodb), 2007 (6 poškodb), 2008 (4 poškodbe), 2009 (2 poškodbi)), leta 2010 pa smo žal zabeležili porast poškodb otrok z 2 na 9, med njimi pa na srečo ni bilo nobene hude poškodbe. Po občutnem padcu zaseženih pirotehničnih izdelkov leta 2004 ugotavljamo skoraj konstantno število zaseženih pirotehničnih izdelkov (med 110.000 in 130.000 zaseženih izdelkov letno), medtem ko število poškodb premoženja ostaja na približno enaki ravni kot pred leti (med 60 in 80, z izjemo leta 2008, ko jih je bilo 122).

Po mnenju govorcev otroci sledijo zgledu staršev in svojih vrstnikov, ki izstopajo s svojo drznostjo. V otroški družbi se začne z vprašanjem "Kdo si upa?", v družinskem krogu pa z mislijo "Vsako leto uporabljamo pirotehniko, pa se še nikoli ni nikomur nič zgodilo." Neustrezna uporaba pirotehničnih izdelkov, njihova predelava, ali uporaba izdelkov vprašljive kakovosti, ki jih po nižji ceni lahko kupimo na črnem trgu, lahko botrujejo zelo hudim poškodbam. Zato v policiji opozarjamo na previdnost! "Pirotehniko uporabljajmo tako, kot je to predvidel proizvajalec, ne kupujmo je na črnem trgu, ker ni zagotovila, da je varna, ne uporabljajmo je izven dovoljenega časa in le na krajih, kjer je uporaba dovoljena in kjer ne bomo nikogar ogrožali," je še opozoril Maršič.