Sorodne objave

 

Nacionalni preiskovalni urad na območju policijske uprave Ljubljana preiskuje več sumov storitve kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete in korupcije. Več informacij o tem smo predstavili na današnji izjavi za medije.

RobertCrepinko

 Zvočni posnetek izjave Roberta Črepinka (mp3)  

Novinarska vprašanja in odgovori (mp3)  


Kot je poudaril Robert Črepinko, so današnje aktivnosti del obsežne kriminalistične preiskave, ki jo že od leta 2011 izvajajo preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada. Preiskava, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo, preverja sume storitve kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po čl. 257/V KZ-1. Zagrožena kazen za to kaznivo dejanje je od 1 do 8 let zapora.

Na območju Policijske uprave Ljubljana poteka šest hišnih preiskav, tako pri fizičnih kot tudi pravnih osebah. Pri hišnih preiskavah, ki potekajo že od šeste ure zjutraj, poleg preiskovalcev NPU sodelujejo tudi kriminalisti in policisti Policijske uprave Ljubljana, ki iščejo poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. Do tega trenutka sta bili zaključeni dve hišni preiskavi.

Policija je danes na podlagi pooblastil Zakona o kazenskem postopku zaradi razlogov zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih enemu osumljenemu odvzela prostost in ga za čas, dokler trajajo zakonsko določeni razlogi, tudi pridržala.

Operativne aktivnosti kriminalistične policije na terenu še vedno potekajo. Po zaključku aktivnosti na terenu se bo nadaljeval pregled obsežne zasežene poslovne dokumentacije ter nosilcev elektronskih podatkov.

"Dokončno škodo še ugotavljamo, ocenjujemo pa da presega milijon evrov," je še dejal Robert Črepinko.

Policija v predkazenskem postopku izvaja vse potrebne postopke v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili, ki jih ima za preiskovanje gospodarske kriminalitete.