Sorodne objave

 

Med prvomajskimi prazniki pričakujemo povečan promet na slovenskih cestah, zato v policiji opozarjamo na previdnost in dosledno spoštovanje cestnoprometnih pravil.

Previdno med zastoji in v bližini cestninskih postaj

V smeri proti večjim turističnim krajem ter na relaciji proti slovenski obali in Hrvaški lahko nastanejo prometni zastoji, predvsem na začetku (26. in 27. aprila) in koncu praznikov (1. in 2. maja). Do zastojev lahko pride tudi ob morebitnih prometnih nesrečah in na cestah, kjer potekajo obnovitvena dela. Voznikom zato svetujemo, naj ostanejo strpni in se zastojem ne poskušajo izogniti s kršenjem prometnih predpisov.

Zaradi pričakovane večje gostote prometa opozarjamo tudi na varnost v bližini cestninskih postaj. Voznike naj poskrbijo za varno približevanje cestninskim postajam, prehod in ponovno vključevanje v promet, ki naj bo v skladu s prometno signalizacijo.


Med prazniki bo na cestah tudi več motoristov

V začetku praznikov bo zaradi napovedanega lepega vremena in različnih prireditev na cestah pričakovati tudi večje število voznikov motornih koles. 27. aprila 2012 pa sta načrtovani tudi dve prireditvi, in sicer blagoslov motorjev v Novi Štifti in motoristična prireditev Slovenski dan na Grobniku, ki se ju navadno udeleži veliko motoristov.


Opozarjamo na omejitev prometa tovornih vozil

Opozarjamo tudi na omejitev prometa tovornih vozil, ki bo na podlagi Odredbe o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji veljala v petek, 27. aprila 2012, od 8. do 21. ure, ter ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 8. do 21. ure (29. aprila ter 1. in 2. maja 2012). 


Da bodo prazniki prijetni in varni, vsem udeležencem v prometu svetujemo:

  • Hitrost in način vožnje prilagodite omejitvam in prometnim razmeram!
  • Naj vas ne zavedejo ugodne razmere za vožnjo! Večina voznikov ima namreč v lepšem vremenu in na suhih cestah zmoten občutek varnosti, zato precenijo svoje sposobnosti in vozijo hitreje in manj previdno.
  • Upoštevajte pravila defenzivne vožnje.
  • Na pot se odpravite spočiti, z ustrezno opremljenimi vozili. Vozite previdno, odgovorno in zbrano.
  • Vozite na zadostni varnostni razdalji!
  • Bodite pozorni na pešce, kolesarje, voznik koles z motorji in motornih koles.
  • Vozniki koles z motorjem in motornih koles, prilagodite hitrost in način vožnje svojim sposobnostim ter lastnostim ceste. Pri vožnji dosledno uporabljajte čelade in druga zaščitna sredstva.
  • Potniki v vozilu morate obvezno uporabljati varnostne pasove!
  • Vozniki, med vožnjo ne uporabljajte mobilnega telefona, ne ukvarjajte se s sopotniki, radijskim sprejemnikom ipd., saj bi to lahko vplival na varnost vožnje.
  • Pešce, kolesarje in druge udeležence opozarjamo, naj bodo pazljivi, dosledno naj upoštevajo cestnoprometne predpise in naj s svojimi ravnanji ne izzivajo nevarnih situacij.


Če se vam kljub temu zgodi kakšna neprijetnost, ki zahteva obravnavo policije, vam svetujemo, da se nemudoma obrnete na najbližjo policijsko postajo ali pa dogodek prijavite na interventno številko policije 113.


Želimo vam prijetne in varne praznike!