Sorodne objave

 

V Centru varne vožnje na Vranskem je bil danes, 9. maja 2012, predstavljen opozorilni detektor mrtvega kota za zagotavljanje večje varnosti v prometu.

DSCN3422

Pri predstavitvi detektorja so sodelovali (z leve) inštruktor varne vožnje Brane Legan, župan občine Žalec Janko Kos, inovator Peter Korun in vodja Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi mag. Ivan Kapun.

DSCN3403

Zvočni posnetek izjave mag. Ivana Kapuna (mp3) 


Po besedah vodje Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi mag. Ivana Kapuna predstavljen detektor lahko pripomore k zmanjšanju prometnih nesreč zaradi izsiljevanje prednosti. Zaradi slednjega je lani na slovenskih cestah umrlo 20 ljudi.

S tem povezana je tudi neprilagojena hitrost, ki je kot vzrok prometnih nesreč še vedno na prvem mestu. Zaradi tega je v lanskem letu umrlo 56 udeležencev. Policija si želi, da se prometna varnost na področju hitrosti izboljša, zato bodo od danes pa do vključno sobote na območju celotne Slovenije potekale številne aktivnosti, povezane s hitrostjo, ki bi lahko pripeljale do umiritev hitrosti na naših cestah.

DSCN3450

Inovator Peter Koruna je dejal, da opozorilni detektor udeležence v prometu - zlasti v nepreglednih križiščih in na železniških prehodih - obvešča o možnosti trka. Naprava je doslej nameščena na šestih lokacijah, in sicer v Mariboru, Žalcu, Celju in Radečah. Lahko se jo namesti nad že obstoječi prometni znak - ogledalo ali pa kot samostojen znak. Naprava uporablja dva ali več senzorjev, ki merijo v nevidni kot udeležencev prometa. Ko naprava zazna udeležence prometa na prednostni ter neprednostni cesti hkrati, poda udeležencu, ki je na neprednostni cesti, opozorilo o nevarnosti trka z drugim udeležencem prometa. Korun je še poudaril, da naprava posreduje samo v primeru možnosti trka in jo vozniki ne smejo dojemati kot semafor.

DSCN3448

Za prometno varnost največ naredimo sami. Cestnoprometnih predpisov se držimo zaradi svoje varnosti in varnosti drugih.