Sorodne objave

 

Na današnji novinarski konferenci smo predstavili podrobnosti obsežne mednarodne kriminalistične preiskave, s katero je slovenska policija zasegla večje količine prepovedanih drog in orožja. Gre za najobširnejšo preiskavo organizirane kriminalitete v zgodovini samostojne Slovenije.

Picture049 zm

 Kriminalistično preiskavo so na novinarski konferenci predstavili pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije Marjan Fank, vodja Sektorja kriminalistične policije v PU Ljubljana mag. Branko Japelj, vodja Sektorja kriminalistične policije v PU Kranj mag. Boštjan Lindav in vodja Sektorja kriminalistične policije v PU Koper Dean Jurič.

Slovenski policisti in kriminalisti so v zaključni preiskavi zasegli približno 35 kilogramov različnih vrst prepovedanih drog v vrednosti dobrih 500.000 evrov. Zasegli so tudi večje količine orožja, ki bi po dosedanjih ocenah lahko bilo namenjeno za teroristično dejavnost. Trenutno je priprtih 20 oseb, 3 osebe pa so v hišnem priporu.


Kriminalisti in policisti več policijskih uprav so 11. maja 2012 izvedli zaključne aktivnosti v obsežni mednarodni kriminalistični preiskavi kaznivih dejanj organizirane kriminalitete. Prostost so odvzeli več kot 60 osebam, že naslednji dan, 12. maja, so 29 pridržanih osumljencev privedli k preiskovalnim sodnikom v Ljubljani, Kranju in Kopru, ostalim pa je bilo odpravljeno pridržanje, ker niso obstajali priporni razlogi.

Kot je današnji novinarski konferenci poudaril pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije Marjan Fank, "je in bo ovadenih še veliko več osumljencev in zanje bodo postopki stekli po redni poti. Nekaj osumljenih namreč v času zaključne akcije ni bilo v Sloveniji, zato že poteka izmenjava informacij z drugimi državami." Ob privedbah so kriminalisti podali večino kazenskih ovadb za skupaj 193 kaznivih dejanj, vendar število kaznivih dejanj in ovadenih oseb še ni dokončno, saj določene aktivnosti potekajo in bodo ovadbe še dopolnjene z novimi ugotovitvami.

Picture029 zmZvočni posnetek izjave Marjana Fanka (mp3) 

Picture041 zmZvočni posnetek izjave mag. Branka Japlja (mp3) 

Picture048 zmZvočni posnetek izjave Deana Juriča (mp3) 

Picture037 zmZvočni posnetek izjave mag. Boštjana Lindava (mp3) 


Zvočni posnetek Marjana Fanka glede količine zaseženih predmetov in števila priprtih oseb (mp3) 

Novinarska vprašanja in odgovori (mp3) 


Najobširnejša preiskava organizirane kriminalitete v zgodovini samostojne Slovenije

Kot je poudaril Fank, gre za najobširnejšo zaključno akcijo policije na področju organizirane kriminalitete v zgodovini samostojne Slovenije. Tudi zaključne aktivnosti, ki so potekale 11. maja, so potrdile dosedanje ugotovitve, da so prijete osebe sestavljale dobro organizirane kriminalne združbe, ki so organizirale kriminalne dejavnosti tako na območju Slovenije, kakor tudi širše v evropskem prostoru in Zahodnem Balkanu.

Količine in raznovrstnost zasežene prepovedane droge (kriminalne združbe so trgovale z vsemi najpogostejšimi vrstami drog), orožja in eksplozivnih sredstev potrjujejo, da so kriminalne skupine trgovale z velikimi količinami. Policisti in kriminalisti so namreč zasegli na desetine kilogramov prepovedanih drog in več deset kosov orožja. Trgovanje s tako velikimi količinami kaže, da so pri delovanju uporabljali in pridobivali tudi večja finančna sredstva. V zvezi s tem je že in bo tudi v bodoče potekala vzporedna finančna preiskava, del finančnih sredstev, premičnin, vrednejših predmetov pa je že zasežen (vozila, zlato, dragocenosti …).

"Velik obseg delovanja kriminalne združbe potrjujejo tudi zaseženi pripomočki za organizirano distribucijo prepovedanih drog. V policiji ocenjujemo, da je prepovedana droga, ki jo je zasegla slovenska policija, vredna okoli pol milijona evrov. Rezultatov preiskave seveda ni mogoče ocenjevati le s količino zaseženih predmetov in snovi, saj je vsaj toliko pomembno odkritje kriminalne združbe in onemogočanje njihovega nadaljnjega delovanja," je še dodal Fank.


Kriminalistična preiskava je potekala na območju več policijskih uprav

Preiskavo so zaradi obsežnosti usmerjali specializirano državno tožilstvo ter kranjsko, ljubljansko in koprsko okrožno državno tožilstvo. Najobsežnejše aktivnosti so potekale na območju policijskih uprav Kranj, Ljubljana in Koper. V zaključni akciji pa je sodelovalo okoli 350 kriminalistov in policistov.


Veliko osumljencev je bilo oboroženih

V zaključni akciji so sodelovali tudi pripadniki specialne enote, saj so bila določena prijetja in postopki ocenjeni z visoko stopnjo tveganja, ker je bila zaradi podatkov in ugotovitev o posesti orožja na strani osumljencev in nagnjenosti k nasilnim dejanjem podana ogroženost izvajalcev policijskih nalog. ''V policiji smo zelo zadovoljni, da pri zaključnih postopkih, ki so bili ocenjeni z visoko stopnjo tveganja tako za izvajalce postopkov kakor za objekte preiskave in druge prisotne, ni prišlo do poškodb ali drugih negativnih posledic za osebno varnost in življenje prisotnih oseb. Kot so pokazale ugotovitve hišnih preiskav, je bilo predvidevanje policije utemeljeno, saj je bilo veliko število osumljencev oboroženih. Varna izvedba nalog je tudi rezultat skrbnega načrtovanja in visoke strokovnosti policijskih postopkov,'' je še poudaril Fank.


Dobro mednarodno sodelovanje z državami EU in Zahodnega Balkana

Med kriminalistično preiskavo je potekalo tudi obsežno mednarodno policijsko sodelovanje z državami iz EU in Zahodnega Balkana. Preiskava je namreč pokazala, da so imele slovenske kriminalne združbe utečene relacije za dobavo in posredovanje prepovedanih drog z večino držav Zahodnega Balkana in z več državami z območja zahodne in severne Evrope, pri čemer so povezave v veliki meri pogojene z narodnostno pripadnostjo držav bivše Jugoslavije.

"Rezultat dobrega mednarodnega sodelovanja je tudi velik zaseg orožja v Italiji, ki so ga italijanski policisti zasegli na podlagi ugotovitev preiskave slovenske policije, prav tako so bili podatki že posredovani francoskim varnostnim organom, kamor je bilo orožje namenjeno, in tudi tam poteka preiskava s ciljem identifikacije kupcev in namembnosti orožja. Obstaja verjetnost, da bi lahko bilo orožje namenjeno za teroristične dejavnosti. Prav zaradi informacije, posredovane italijanskim varnostnim organom, ki jo francoski varnostni organi še vedno preverjajo, je bil zaradi tihotapljenja večje količine orožja v Italiji prijet en slovenski državljan. Italijanski varnostni organi so zasegli tudi 4,5 kg kokaina, kar je prav tako rezultat informacije iz slovenske preiskave, pri tem so bili zaradi tihotapljenja kokaina prijeti trije slovenski, en italijanski in en hrvaški državljan. Na Hrvaškem pa sta bila zaradi tihotapljenja konoplje prijeta še dva slovenska državljana,'' je še dejal Fank.


Uspešno zaključena preiskava je dobra popotnica za prihodnje delo

Kot je poudaril pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije, se "v policiji zavedamo, da s prijetjem članov kriminalne združbe ne bomo dokončno izkoreninili organizirane kriminalitete na tem območju, vendar bo policija odločno nadaljevala z učinkovitim delom tudi v prihodnje."