Sorodne objave

 

V Policijski akademiji v Tacnu smo danes, 24. maja 2012, štiri motoriste povabili na trening varne vožnje. Izžrebali smo jih med obiskovalci prireditve Motorsport Salon, ki so med 3. in 4. februarjem na razstavnem prostoru policije pravilno izpolnili vprašalnike o pravilih varne vožnje z motornim kolesom.

Motoriste je v Policijski akademiji sprejel inštruktor varne vožnje z motornimi kolesi Samo Rep. Najprej jim je v krajšem teoretičnem delu predstavil pravila varne vožnje in jih podučil, kako prepoznati, preprečevati in reševati posamezne težave v prometu. Opozoril jih je tudi na pomembne dejavnike varnosti za voznike enoslednih motornih vozil, kot so ustrezno psihofizično stanje, pravilna uporaba zaščitne opreme in pravočasno predvidevanje.

IMG_3503

Motoristi so pozorno poslušali nasvete inštruktorja.


Po končanem predavanju so se motoristi podali na poligon, kjer jih je inštruktor najprej opozoril na najbolj pogoste napake pri speljevanju, ustavljanju in drži telesa na motornem kolesu ter jim pokazal, kako se jim izogniti. Posebno pozornost je namenil pravilno usmerjenemu pogledu in vse prevečkrat pozabljeni pravilni drži rok in nog. Dotaknil se je tudi izjemno pomembnih elementov za voznike enoslednih motornih vozil, kot so zaviranje v nevarnosti ter zaviranje in izogibanje nenadni in nepričakovani oviri.

IMG_3487

Motoristi so nato pod budnim očesom inštruktorja na poligonu med stožci poskusili prav tiste elemente varne vožnje, na katere jih je inštruktor v teoretičnem delu posebej opozoril.

IMG 3568

Med najizkušenejšimi udeleženci današnjega treninga je bil zagotovo Silvo Pivk, ki ima izpit za motor že 40 let. Morda prav zaradi bogatih izkušenj, kot pravi, spoštuje motor, vozi po predpisih in ves čas poskuša predvidevati dogajanja na cesti. Kolegom motoristom, predvsem tistim mlajšim, pa sporoča, da je treba biti do hitrosti izjemno spoštljiv. "Veliko bi dosegli že, če bi tistim, ki vozijo prehitro in poleg tega še ne spoštujejo ostalih udeležencev v cestnem prometu, dopovedali, kaj pomeni, če se zaletiš že pri 20 km/h, kaj šele pri kakšni višji hitrosti!".

IMG 3523

Ines Piščanec je bila pri svojih 23 letih najmlajša udeleženka današnjega treninga varne vožnje. Motorji so se ji že od nekdaj zdeli zanimivi, pred štirimi leti pa se je odločila, da naredi tudi izpit zanje. V tem času je zamenjala že tri motorje. Kot je dejala, so treningi varne vožnje zelo koristni, pogreša pa, kot večina slovenskih motoristov, kvalitetne poligone, na katerih bi lahko, namesto na cesti, preizkusili svoje sposobnosti in zmogljivosti svojega motorja.

IMG 3526

Treninga varne vožnje se je udeležila tudi 29-letna Ines Košec, ki jo je za motorje nedolgo nazaj navdušil njen fant, s katerim se je dolgo vozila kot sopotnica. Treninga varne vožnje se je udeležila prvič in ga ocenila kot zelo koristnega. Kot previdna voznica motoristične kolege poziva k umirjanju hitrosti in strpnosti na cesti, saj se je sezona šele dobro začela. "Vsakič, ko slišim, da je motorist izgubil življenje, me stisne pri srcu. Vsi uživamo v hitrosti, vendar je treba voziti po pameti, saj noben užitek ni vreden izgube življenja!"

IMG 3533

Robert Zrnec je motorist že pet let. Najprej se je v službo vozil s t. i. scooterjem, nato se je odločil, da naredi še izpit za zahtevnejši motor. Na treningu varne vožnje je bil prvič. "Izvedel sem nekaj novih stvari, pa tudi preizkusil sem lahko zmogljivosti svojega motorja, zato je bila izkušnja zagotovo pozitivna," je dejal Robert in pohvalil policijskega inštruktorja, ki ga je prepričal s svojim širokim znanjem in dostopnostjo.


Ob zaključku so se udeleženci strinjali, da je bil trening varne vožnje v Policijski akademiji odličen in poučen in da bi moralo biti takih dogodkov še več. Za večjo varnost motoristov v policiji vsako leto pripravimo veliko aktivnosti, tako represivnih kot tudi preventivnih. Predvsem slednjim posvečamo veliko pozornosti. Na takšnih dogodkih policisti svetujemo motoristom, kako najbolje poskrbeti za varno vožnjo, ter jim poskušamo ponuditi vse svoje znanje in izkušnje in jih tako obvarovati pred najhujšim.


Vabljeni, da se udeležite aktualnih delavnic!