Sorodne objave

 

Sedem potapljačev Specialne enote Uprave za policijske specialnosti se je med 26. majem in 2. junijem 2012 udeležilo sedemdnevnega usposabljanja v potapljaškem centru hrvaške specialne enote policije je na Malem Lošinju.

Namen usposabljanja je bil obnoviti stara in pridobiti nova teoretična in praktična specifična znanja, potrebna za najzahtevnejša varnostna posredovanja pri potapljanju v odprtih vodah ter jamah. Usposabljanje so v širši okolici Lošinja ter ob otokih Sarakane, Zabodaski, Unije in Susak izvajali potapljaški inštruktorji iz specialne enote hrvaške policije.

Potapljači so opravili dvanajst potopov v izjemno zahtevnih okoliščinah, kot so večje globine, podvodne jame in močan tok.
podvodna jama

Vadili so uravnavanje plovnosti (balansiranje), menjavo opreme pod vodo, pregled razgibanega dna v strelcih, iskanje predmetov, pregled potopljenih objektov (ladij) in podvodnih jam ter gibanje posameznika in skupine v močnem toku ter ob zmanjšani vidljivosti (nočni potopi).

V sklopu usposabljanja je potekal tudi tečaj podvodne arheologije. Potapljači slovenske policije so se tako seznanili z osnovami tega področja dela, in sicer postavljanjem koridorjev za pregled dna, čiščenjem in izkopavanjem arheoloških najdb ter uporabo podvodnega sesalnika "mamut". vhod v jamo

Takšna usposabljanja so za policiste potapljače Specialne enote UPS izjemno pomembna. Omogočajo namreč izmenjavo izkušenj in dajejo ogromno novega znanja za ravnanje v kriznih situacijah pod vodo ter pri pripravah na potop v oteženih razmerah na odprtem morju.