Sorodne objave

 

V spomin na odločen upor miličnikov ter varovanje lastne države in njenega naroda, smo si policisti za svoj praznik izbrali 27. junij. Dan policije obeležimo vsako leto. Letošnja osrednja slovesnost, s katero smo počastili osamosvojitveno vlogo slovenskih miličnikov, je bila danes, 22. junija, v Policijski akademiji.

Slavnostni govornik, generalni direktor policije Janko Goršek, je v svojem govoru poudaril: "Prav je, da se s spoštovanjem in hvaležnostjo poklonimo zgodovinskim zaslugam miličnikov, jim priznamo posebno vrednost in tako počastimo spomin na tiste težke, prelomne dogodke, ki so zaznamovali slovensko zgodovino. Njihovega žrtvovanja, da lahko danes živimo v lastni, demokratični državi, ne smemo nikoli pozabiti. Zato je ta praznik tudi nekakšen opomin sedanjim in vsem prihodnjim generacijam, naj ohranjajo spoštljiv odnos do preteklosti in iz nje črpajo navdih za prihodnost."

"Vendar pa za potrditev tedanje, kakor tudi aktualne vloge slovenske policije, samo slovesnosti in simbolične zahvale niso dovolj. Policistke in policisti si namreč poleg lepih, pohvalnih besed nedvomno zaslužijo tudi povsem konkretna priznanja za svoje delo in vsakodnevne operativne uspehe. Zaslužijo si veliko boljše plačilo, primerne delovne pogoje in ustrezna tehnična sredstva," je odločno dejal Goršek.

IMG 4701

Govor generalnega direktorja policije Janka Gorška (mp3) 


Kot je še poudaril, je slovenska policija po zaslugi svojih zaposlenih še vedno visoko profesionalna služba, ki zagotavlja, da živimo v svobodni in varni državi. Svetovni indeks miru za leto 2012, ki ga je predstavil Mirovni inštitut za ekonomiko in mir, je namreč Slovenijo med 158 državami uvrstil na osmo mesto med najvarnejšimi  državami sveta! Poleg tega se lahko policija vsako leto pohvali z odličnimi operativnimi uspehi.

Hkrati pa je Goršek opozoril, da dobri delovni uspehi policije ne smejo biti samoumevni. "V varnost je treba vlagati. Zato bi bilo prav, da tudi država prepozna pomen takšne institucije, kot je policija, ter policistom omogoči kakovostno opremo za delo, predvsem pa plačilo, ki bo omogočalo dostojno življenje," je poudaril in dodal, da vsej zaskrbljenosti navkljub ostaja optimističen. "Verjamem in zaupam, da bomo lahko v slovenski policiji tudi v prihodnje dosegali in presegali visoke standarde, ki smo jih postavili v vseh teh letih. Kajti še tako vrhunska oprema ne pomaga, če ni osebne zavzetosti za delo, dobrih kolegialnih vezi, timskega duha, če ni solidarnosti in čuta za sočloveka. Vseh teh vrednot pa imamo v policiji, kot smo že večkrat dokazali, veliko."

IMG 4828

Kako pa slovensko policijo vidi "zloglasni inšpektor Republike Škofi", je v zanimivi in zabavni točki, kot posebni gost prireditve, pokazal znani dramski in filmski igralec Gojmir Lešnjak - Gojc.

Osrednjo proslavo ob dnevu policije je popestril Policijski orkester, ki je nepogrešljiv spremljevalec tako policijskih kot tudi državnih slovesnosti. Vsakič znova preseneča z vrhunsko izvedbo in zanimivimi repertoarji. Tokrat je igral pod taktirko Tomaža Kmetiča. Med drugim je svoje mesto v glasbenem programu danes našla tudi pesem Jake Puciharja z naslovom Parada ob dnevu policije. S pomočjo zvočnih efektov so člani policijskega orkestra predstavili različne službe v policiji, kot so operativno-komunikacijski center, konjenica, enote vodnikov službenih psov itd.

Nekatere od policijskih enot namreč prav letos praznujejo svojo 20. obletnico. Ena od njih je Operativno-komunikacijski center Generalne policijske uprave, kjer se zaposleni dnevno srečujejo z besedami, polnimi čustvenega naboja, ko jih na drugi strani slušalke po klicu na številko 113 pričaka nekdo, ki potrebuje pomoč. Praznuje tudi Center za varovanje in zaščito, ki se je skozi dvajset let svojega obstoja razvijal vse od Službe državne varnosti, Zaščitne enote milice do današnjega centra, ki uspešno opravlja zahtevne naloge varovanja oseb in objektov. Maja je svojo dvajseto obletnico praznovala tudi Policijska postaja vodnikov službenih psov Ljubljana, ki je bila v policiji ustanovljena kot prva tovrstna področna enota. Delo vodnikov poleg številnih operativnih uspehov zaznamuje predvsem pristna vez s svojimi štirinožnimi pomočniki. Konec junija pa bo minilo tudi deset let od začetka delovanja Specializirane enote za nadzor državne meje, ki je bila ustanovljena za krepitev nadzora državne meje, kjer in kadar je to najbolj potrebno. Od vstopa Slovenije v schengenski prostor se posebej posveča izravnalnim ukrepom in preprečevanju čezmejne kriminalitete.

Vsem službam iskreno čestitamo, več o njihovih obletnicah pa si lahko preberete tudi v najnovejši številki revije Varnost


Na osrednji slovesnosti ob dnevu policije smo podelili najvišja priznanja

Na slovesnostih, ki v teh dneh potekajo po vsej državi, v posameznih policijskih enotah zaslužni delavci policije prejmejo priznanja za širjenje varnostne kulture ter za zasluge in prispevek k razvijanju in krepitvi varnosti. Najvišja priznanja policije sta na današnji slovesnosti podelila minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak in generalni direktor policije Janko Goršek.

Bronasti znak policije za sodelovanje je policija letos podelila Vlasti Nussdorfer.

Srebrni znak policije za sodelovanje sta prejeli Enota skupin za iskanje pogrešanih oseb v naravnem in urbanem okolju pri Kinološki zvezi Slovenije in Uprava Republike Slovenije za jedrsko varnost.

Zlati ščit policije so prejeli mag. Tatjana Bobnar iz vodstva policije, Drago Menegalija iz Službe generalnega direktorja policije, Ljubo Tomažič iz Uprave za policijske specialnosti, Igor Klemenc iz Policijske uprave Kranj, Marko Novak iz Policijske uprave Kranj, Božidar Fekonja iz Policijske uprave Ljubljana, Jernej Saboti iz Policijske uprave Maribor in Branko Tucovič iz Policijske uprave Novo mesto.

Veliki ščit policije z bronasto zvezdo pa sta letos prejela Emil Pozvek in Željko Savič, oba iz Uprave uniformirane policije.


Vsem dobitnikom priznanj iskreno čestitamo za izjemen prispevek k varnosti državljanov in ugledu slovenske policije.