Sorodne objave

 

Vožnja poleti je drugačna od vožnje v drugih obdobjih leta. Lepo vreme in poletna sproščenost lahko botrujeta manjši previdnosti na cestah, zato v policiji opozarjamo na previdno vožnjo ob doslednem spoštovanju cestnoprometnih predpisov.

V zadnjem času se je namreč zgodilo več smrtnih prometnih nesreč. Samo včeraj so na naših cestah ugasnila kar tri življenja. Zato policisti opozarjamo voznike, naj poskrbijo za svojo varnost in varnost drugih udeležencev.  

Stanje prometne varnosti je letos sicer boljše kot v prejšnjih letih. Lani je bilo do 5. julija 72 smrtnih žrtev, v enakem obdobju letos pa 52, kar je za skoraj 28 % manj kot lani. Vseeno pa si v policiji skupaj z drugimi institucijami nenehno prizadevamo, da na slovenskih cestah ne bi ugasnilo prav nobeno življenje.

Poleg vročine in gostejšega prometa je med turistično sezono na cestah tudi več tujih voznikov, ki prihajajo iz različnih okolij, z različnimi vozniškimi izkušnjami, znanji ter navadami. Z visokimi temperaturami, ki povzročajo utrujenost voznikov, in večjo raznovrstnostjo udeležencev v cestnem prometu pa se poveča tudi tveganje za nastanek prometnih nesreč.

Vsem udeležence v cestnem prometu zato svetujemo:

  • naj kljub vročini, gostemu prometu ter morebitnim zastojem ostanejo strpni in upoštevajo cestnoprometne predpise;
  • naj vozijo defenzivno;
  • naj ne zanemarijo utrujenosti ali prvih znakov slabega počutja, zato naj pri daljših potovanjih načrtujejo več postankov, pri tem vozilo dobro prezračijo, naredijo nekaj razgibalnih vaj ter uživajo osvežilne brezalkoholne pijače;
  • naj so med vožnjo popolnoma zbrani in pozorni na dogajanje na in ob cesti, vse nepotrebne opravke v vozilu pa odložijo na čas, ko bodo vozilo ustavili;
  • naj pri vožnji poskušajo predvideti dogajanje na cesti in ravnanja drugih udeležencev;
  • naj se pred odhodom na pot prepričajo o morebitnih zastojih in zgostitvah prometa ter glede na pridobljene informacije za pot izberejo lokalne, regionalne in druge manj obremenjene cestne povezave. Informacije o stanju na cestah najdete na straneh prometno-informacijskega centra.
  • naj pokličejo policijo na številko 113, če v prometu opazijo voznika pod vplivom alkohola, voznika, ki je utrujen, ali voznika, ki s svojim ravnanjem na drug način ogroža varen potek prometa. Policisti bodo zoper takšnega voznika ukrepali in s tem zagotovili varnost vseh udeležencev v prometu.


Za svojo varnost lahko največ naredimo sami. Zato vozite previdno, strpno in vedno po predpisih! Vsem udeležencem v cestnem prometu želimo srečno vožnjo in prijetne, predvsem pa varne poletne dni!


Preberite tudi: