Sorodne objave

 

Na Študentski areni, ki je bila med 23. in 25. oktobrom na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, smo predstavili številna področja policijskega dela.

IMG 2181

V notranjem razstavnem prostoru in na zunanji ploščadi Gospodarskega razstavišča smo pripravili različne aktivnosti ter predstavili policijsko opremo in vozila. Med drugim so si obiskovalci lahko ogledali policijsko motorno kolo, kombi za ogled kraja kaznivih dejanj, službene živali in zanimivo opremo, ki jo policisti uporabljajo pri opravljanju svojega dela.

IMG 2134

Svoje delo so izčrpno predstavili kriminalisti, ki so študentom in njihovim staršem predstavili vzorce prepovedanih drog in opremo, ki jo uporabljajo vlomilci za vlome v vozila. Svetovali so jim tudi, kako poskrbeti za lastno varnost in varnost svojega imetja.

2012 010

Vsem mladim in mladim po srcu se je drugi dan sejma z zanimivim glasbenim repertoarjem predstavil kvintet Policijskega orkestra. Ta slovi po svoji več kot 60-letni zgodovini in kakovostni zasedbi, ki na svojih nastopih doma in v tujini vedno očara publiko.

IMG 2124

Na zunanji ploščadi pa je poglede pritegnil policist motorist, ki je na poligonu pokazal svoje spretnosti. Veliko zanimanja je bilo tudi za njegovo delo, saj so imeli študentje in dijaki veliko vprašanj o tem, kakšne so njegove naloge in kako "lovi" tiste voznike, ki "imajo težko nogo''.

IMG 2448

Študentje so z velikim zanimanjem spoznavali tudi kombi za ogled kraja kaznivih dejanj in pozorno spremljali kriminalističnega tehnika, ki jim je pokazal opremo in pojasnil, kako najbolj učinkovito najti uporabne dokaze.  

2012 020

Policisti Posebne policijske enote pa so na ogled postavili svojo zaščitno opremo in radovednežem omogočili, da so jo preizkusili. Mnogim se je neprebojni jopič zdel izjemno težak, gibanje v popolni opremi, ki jo policisti uporabljajo npr. za varovanje javnih posebne policijske enote, pa skoraj nemogoče.

IMG 2314

Veliko pozornosti so požele tudi službene živali policije, ki so za obiskovalce še posebej zanimive. Konjeniki so neutrudno odgovarjali na številna vprašanja, konji pa so se potrpežljivo pustili božati.

Vodnik službenega psa je tokrat javnosti predstavil še enega izmed svojih pomočnikov - poleg že vsem dobro znanega belgijskega ovčarja Arnija in njegove sodelavke terierke Dine je namreč delo policijskega štirinožca pred kratkim začel opravljati tudi borderski ovčar Cori. Policijski štirinožni kosmatinci so v atraktivni točki zelo slikovito prikazali, kako nepogrešljivi partnerji so, publiko pa so zabavali tudi z različnimi vragolijami.

IMG 2150

Zadnji dan sejma smo na zunanji ploščadi predstavili tudi izvajanje policijskih pooblastil in prvine samoobrambe. Policisti in inštruktorji so v atraktivnih točkah pokazali nekaj zelo učinkovitih prijemov, s katerimi obvladajo nasilneže. Intenzivne prvine obvladovanja nepridipravov so publiki jemale dah, ob pripombah "barabinov", ki so med postopkom "izzivali" policiste, pa so se strašansko zabavali. Publika je policiste za atraktiven prikaz nagradila z bučnim aplavzom. 

IMG 2583

IMG 2600

Tako smo zaključili sodelovanje na že 13. Študentski areni. Dragi dijaki, študentje in vsi mladi po srcu, upamo, da smo vam s prikazanimi vsebinami približali naše pestro in odgovorno delo!