Sorodne objave

 

Ob peti obletnici vstopa Slovenije v schengenski prostor smo danes, 28. novembra 2012, na mejnem prehodu Obrežje javnosti podrobneje predstavili delo in naloge policistov, povezane z mejno kontrolo na zunanji schengenski meji v zadnjih petih letih.

obrezje013

Na fotografiji z leve: Bojan Bogovič, komandir Postaje mejne policije Obrežje, Boris Brinovec, pomočnik komandirja na PMP Obrežje, Melita Močnik, vodja Sektorja mejne policije na Generalni policijski upravi, Anton Štubljar, vodja Oddelka za državno mejo in tujce na Policijski upravi Novo mesto, in Zlatko Fišer, pomočnik komandirja na Postaji mejne policije Dobova

 

Zvočni posnetek izjave Melite Močnik (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Bojana Bogoviča (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Borisa Brinovca (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Antona Štubljarja (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Zlatka Fišerja (mp3) 

 

obrezje088Govorci so predstavnike medijev seznanili z rezultati dela in ugotovitvami policije, ki se nanašajo na opravljanje mejne kontrole v obdobju od leta 2007, ko je Slovenija vstopila v schengensko območje.

Pojasnili so, kje slovenski policisti opravljajo mejno kontrolo, kako potekajo ti postopki za državljane držav članic Evropske unije in kaj vse preverjajo policisti pri državljanih t. i. tretjih držav.

Več informacij je v priponki Mejna kontrola 

Delo slovenskih mejnih policistov so ponazorili tudi z nekaterimi zanimivimi statističnimi podatki. Letno, denimo, zunanjo schengensko mejo na meji s Hrvaško prestopi okoli 51 milijonov potnikov in 22 milijonov motornih vozil, kar pomeni, da policisti dnevno opravijo več tisoč postopkov mejnih kontrol. Pri tem v enem letu odkrijejo skoraj 900 zlorabljenih listin.

Posebej so predstavili tudi delo in opremo policistov na enem naših največjih mejnih prehodov, na Mejnem prehodu za mednarodni promet Obrežje, kjer je mejo prav v teh dneh prestopil petdeset milijonti potnik, ter delo na železniškem mejnem prehodu na Dobovi.

Več informacij je v priponki Statistični podatki 

obrezje001

 Ob tej priložnosti smo na PMP Obrežje predstavili tudi zanimivo razstavo fotografij na temo opravljanja mejne kontrole in mejnih prehodov v Posavju. Njihov avtor je policist PP Brežice Matjaž Špiler.

ozadje1Slovenski policisti smo pred petimi leti, 21. decembra 2007, prevzeli odgovorno nalogo in postali varuhi dela zunanje meje Evropske unije. Danes s ponosom ugotavljamo, da smo učinkoviti pri izvajanju mejne kontrole, in z doslednim izvajanjem schengenskih pravil zagotavljamo varnost vseh prebivalcev unije.