Sorodne objave

 

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada preiskujejo domnevno oškodovanje ene izmed večjih slovenskih bank v višini okoli 3 milijone evrov. Predmet predkazenskega postopka so domnevne nepravilnosti v postopku odobravanja kreditov, kjer je aktivno sodelovala tudi takratna odgovorna oseba ene izmed regijskih organizacijskih enot banke.

V današnjih šestih hišnih preiskavah se preiskujejo tako zasebni kot tudi poslovni prostori. Prostost je trenutno odvzeta dvema osebama, in sicer 58-letnemu moškemu iz okolice Ljubljane (takratna odgovorna oseba pri eni izmed regijskih organizacijskih enot banke) in 57-letnemu moškemu iz Ljubljane.

Današnje aktivnosti so zaključek prve faze policijske preiskave, v okviru katere preiskovalci NPU sodelujejo tudi s tujimi varnostnimi organi, preiskuje pa sume kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240/II. členu Kazenskega zakonika RS, za katera je predpisana kazen zapora do 8 let, in druga uradno pregonljiva kazniva dejanja.

Preiskovalci NPU v hišnih preiskavah iščejo materialne dokaze, ki jih bodo lahko uporabili v nadaljnjem kazenskem postopku. Pri preiskavah sodeluje 20 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada in policisti PU Ljubljana.

Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije.