Sorodne objave

 

Na območju petih policijskih uprav policija danes, 30. septembra 2009, izvaja različna preiskovalna dejanja v okviru kriminalistične preiskave gospodarske kriminalitete. Osmim osumljencem smo odvzeli prostost. Več o preiskavi je v današnji izjavi za javnost povedal direktor Uprave kriminalistične policije mag. Aleksander Jevšek.

IMG 4352 1

Zvočni posnetek izjave mag. Aleksandra Jevška (mp3) 

 

Kot je povedal mag. Aleksander Jevšek, direktor Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, policija v predkazenskem postopku, ki ga usmerja Skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala, na širšem območju Slovenije izvaja obsežne aktivnosti na področju preiskovanja gospodarske kriminalitete.

Obsežna kriminalistična preiskava, ki smo jo začeli letos, poteka v smeri utemeljitve več sumov storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic (244. člen Kazenskega zakonika) in pranja denarja (252. člen KZ). Nastala pa je velika materialna škoda na škodo pravnih oseb.

V zaključni akciji, ki poteka danes od 6. ure zjutraj na območjih policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Celje, Koper in Kranj, sodeluje 66 policistov (50 kriminalistov in 16 policistov). Na podlagi odredb sodišča izvajajo 19 hišnih preiskav pri različnih fizičnih in pravnih osebah, pri čemer iščejo obsežno poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, ki bodo uporabni kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Ob tem je kriminalistična policija na podlagi pooblastil Zakona o kazenskem postopku zaradi zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih osmim osumljenim osebam odvzela prostost in jih za čas, ko bodo prenehali zakonsko določeni razlogi, tudi začasno pridržala.

Dosedaj smo policijsko pridržanje odpravili za eno osebo, zoper sedem oseb pa še traja. Osumljene osebe v postopkih hišnih preiskav korektno sodelujejo in so v nekaj primerih zahtevano dokumentacijo na poziv kriminalistov tudi izročile. Načeloma bodo pridržanja trajala do prenehanja razlogov (zaključka hišnih preiskav), vendar se bo o tem odločalo do zaključka kriminalistične preiskave in je o tem trenutno še preuranjeno govoriti.

Operativne aktivnosti kriminalistične policije na terenu še vedno potekajo, v  naslednjih dneh pa bodo policisti nadaljevali s popisom in pregledom obsežne zasežene poslovne dokumentacije ter zasežene računalniške opreme in podatkov. Policija v predkazenskem postopku izvaja vse potrebne postopke v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili, ki jih ima za preiskovanje gospodarske kriminalitete.

"Glede na to, da večina aktivnosti na terenu še poteka, in ker moramo varovati podatke, katerih razkritje bi škodovalo predkazenskemu postopku, spoštovati določbe Zakona o varstvu osebnih podatkov, in upoštevati temeljno načelo kazenskega postopka o domnevi nedolžnosti, dokler ni o krivdi odločeno z pravnomočno odločbo sodišča, več informacij o preiskavi zaenkrat ne moremo podati," je še dejal Jevšek.