Sorodne objave

 

Med 11. in 17. februarjem 2013 poteka po Sloveniji in Evropi usklajena akcija v okviru Evropske mreže prometnih policij - TISPOL. Njen glavni namen je povečati varnost v cestnem prometu, s poudarkom na kontroli tovornih vozil in avtobusov. Policisti v tem času večji poudarek namenijo nadzoru nad tovrstnim prometom in vozniki.

kontrola

Zvočni posnetek izjave Boštjana Smoleja, predstavnika Sektorja prometne policije v Generalni policijski upravi (mp3) 


Danes, 14. februarja, na območju Slovenije poteka usklajen nadzor na območju policijskih uprav Ljubljana, Maribor in Novo mesto. Nadzor na območju teh treh uprav se izvaja na kontrolnih točkah po predvideni metodologiji. Na območju ostalih policijskih uprav pa policisti izvajajo nadzor ob rednem delu. Pozornost je namenjena predvsem:

  • tehnični brezhibnosti vozil,
  • ustreznosti in veljavnosti listin,
  • preobremenjenosti vozil,
  • pravilni naloženosti in pritrjenosti tovora,
  • upoštevanju socialne zakonodaje (čas trajanja vožnje, predpisane dnevne in tedenske počitke) in
  • psihofizičnemu stanju voznikov.

Policisti med nadzorom tovornih vozil izvajajo tudi naloge s področja odkrivanja čezmejne kriminalitete (tihotapljenje oseb, mamil, orožja, ukradenih vozil, uporaba ponarejenih dokumentov itd.).

Pri nadzoru vozil poleg Policije sodelujejo tudi podjetje Cestel, d. o. o., ki opravlja tehtanje vozil, Prometni inšpektorat Republike Slovenije in Carinska uprava Republike Slovenije.

V evropsko usklajeni akciji letos sodeluje 29 držav, tokratna akcija pa je prva od treh, ki bodo potekale v tem letu. V akciji, ki je potekala lani med 13. in 19. februarjem, je sodelovalo 24 držav. Kontroliranih je bilo skupaj 166.310 vozil, od tega 143 v Sloveniji. Ugotovljenih je bilo 56.597 prekrškov (v Sloveniji 32), kar 2.566 vozil pa je bilo takoj izločenih iz prometa (v Sloveniji 2 vozili).

Specializirana enota za nadzor prometa, ki deluje v okviru Generalne policijske uprave, je med poostrenim nadzorom nad tovornimi vozili 14. februarja 2013 ustavila voznika tovornjaka s priklopnikom. Na presenečenje policistov je voznik, sicer slovenski državljan, v zgodnjih popoldanskih urah vozil že precej alkoholiziran, saj je imel v krvi že 1,34 mg/l alkohola. Poleg tega sta bili tovorno in priklopno vozilo popolnoma tehnično neizpravni, zato so policisti odredili izredni tehnični pregled, ki je pokazal številne pomanjkljivosti.

Več o tem v prispevku na spletni strani policije: Močno opit voznik za volanom 40-tonskega neizpravnega tovornjaka!

 

Zima v cestnem prometu - določbe o zimski opremi

Nasveti za varno zimsko vožnjo

Prometno-informacijski centerrmacijski center