Sorodne objave

 

Nacionalni preiskovalni urad bo ovadil 14 oseb zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj nezakonitega dajanja daril po 242. in nezakonitega sprejemanja daril po 241. členu Kazenskega zakonika RS. Od tega bo 13 državljanov Slovenije ovadenih za kaznivo dejanje nezakonitega dajanja, en tujec pa za kaznivo dejanje nezakonitega sprejemanja daril.

Ljubljana-20130301-00033

Izjavi sta danes, 1. marca 2013, dala vodja Specializiranega državnega tožilstva RS mag. Harij Furlan (levo) in vodja Nacionalnega preiskovalnega urada mag. Bruno Blažina.

 

Zvočni posnetek izjave mag. Bruna Blažine (mp3) 

Zvočni posnetek izjave mag. Harija Furlana (mp3) 

Zvočni posnetek novinarskih vprašanj in odgovorov (mp3) 


Preiskovalci NPU so včeraj začeli s hišnimi preiskavami in kasneje z zaslišanji osumljencev kaznivih dejanj nezakonitega dajanja daril po 242. in nezakonitega sprejemanja daril po 241. členu Kazenskega zakonika. Izvedenih je bilo 34 hišnih preiskav na območju policijskih uprav Ljubljana, Novo mesto in Celje. Prostost smo odvzeli 10 osebam ter poleg tega zasegli različno dokumentacijo in nosilce elektronskih podatkov.

V pridržanju so ostali štirje osumljenci, ki bodo danes privedeni na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku.

NPU je preiskavo kaznivih dejanj izvajal tri mesece, in sicer od zaznave pripravljalnih dejanj omenjene združbe do njihove realizacije. Na podlagi odredb sodišča ali tožilstva smo uporabili tudi posebne preiskovalne metode. Do sedaj s tujimi varnostnimi organi nismo sodelovali, nameravamo pa to storiti v naslednji fazi preiskovanja teh kaznivih dejanj.

Materialno škodo še ugotavljamo. Po naši oceni bo končna protipravna premoženjska korist preko 100.000 evrov.

Bistvo tega primera je prav v preprečitvi tega, da se izvede kaznivo dejanje, saj so bili tarča kaznivega dejanja ljudje. Osumljenci so iz tujine pridobivali delavce. Pridobivali so jih za potrebe podizvajalcev na gradbiščih. Osumljenci so si pri tem zadržali del stroškov, ki bi jih imel podizvajalec z omenjeno delovno silo. Bolje plačane delavce so nameravali zamenjati s slabše plačanimi, da bi bil njihov zaslužek pri tem še večji. Z omenjenimi dejanji so storili kazniva dejanja nezakonitega dajanja in nezakonitega sprejemanja daril po 241. in 242. členu Kazenskega zakonika.