Sorodne objave

 

Iz Kobilarne Lipica je policija danes, 21. marca 2013, prevzela dva konja za izvajanje operativnih, promocijskih in protokolarnih nalog. Poslej ima policija 20 službenih konj.

Po sporazumu o medsebojnem sodelovanju med Policijo in Kobilarno Lipica, ki je bil podpisan jeseni 2010, slednja izbrane konje slovenske avtohtone pasme lipicanec s sklepom vlade prenese v upravljanje Ministrstvu za notranje zadeve. Gre za konje, ki so primerni za delo v policiji tako po karakterju kot po znanju. Prva lipicanca je Kobilarna Lipica Policiji podarila za obisk papeža v Sloveniji leta 1996. Po sporazumu pa so leta 2011 v čredo policijskih konj prispeli štiri lipicanci. Danes sta se jim pridružila še dva, vsi pa so nastanjeni na Postaji konjeniške policije Ljubljana, kjer že imajo izkušnje z njimi. Na podlagi dogovora bo policija v prihodnjih letih dobila še tri konje te pasme, od katerih bodo nekateri nastanjeni tudi v drugi konjeniški enoti policije, v Mariboru.

V naši čredi so tako lipicanci:

  • FAVORY THAIS, poležen 19. 2. 1997,
  • MAESTOSO DUBOVINA, poležen 11. 6. 1998;
  • 530 PLUTO FAMOSA III, poležen 21. 3. 2006,
  • 532 PLUTO STRANA XI, poležen 27. 3. 2006,
  • 534 MAESTOSO SLAVINA XIX, poležen 2. 4. 2006,
  • FAVORY TROMPETA XXXVIII, poležen 8. 4. 2006,

ki sta se jim danes pridružila še

581 PLUTO STEAKA XXVII, poležen 12. 4. 2008

IMG 2253 ps

582 FAVORY MONTEAURA XIX, poležen 13. 4. 2008

IMG 2321 fm

Za opravljanje policijskih nalog konje uporabljajo številne države. Uporabljamo jih pri varovanju različnih javnih zbiranjih, nepogrešljivi so kot pomoč drugim policistom na zahtevnih terenih, kot so gozdovi in obrežja rek, pri širših blokadah, pri načrtovanih akcijah za iskanje oseb in prijetje storilcev kaznivih dejanj, za iskanje nasadov konoplje in na splošno za delo na težje dostopnih krajih. Med pomembnejšimi je tudi delo na državni meji, zlasti na območjih, na katerih je vožnja z vozili otežena ali ki so celo neprevozna. Njihove naloge na državni meji so usmerjene predvsem v preprečevanje vstopa ilegalnih prebežnikov ter vnosa prepovedanih drog in orožja. Uporabljamo pa jih tudi za protokolarne naloge in preventivno dejavnost. Konje pasme lipicanec približno v enem letu usposobimo za opravljanje vseh teh nalog policije in delo opravljajo enakovredno kot njihovi rjavi kolegi. Slovenska policija je konje začela uporabljati že leta 1920, ko je bila ustanovljena prva konjeniška enota.

Delo s službenimi konji
 

Trenutno je na Postaji konjeniške policije Ljubljana zaposlenih 20 delavcev, od tega jih ima 18 izpit za policista konjenika. Odslej uporabljajo 15 konj, med katerimi so štirje slovenske toplokrvne pasme, osem avtohtonih lipicancev, dva konja češke toplokrvne pasme in en konj pasme westfalec. Povprečna starost službenih konj je 10,6 leta, policijske naloge pa v povprečju opravljajo 5,5 leta.

Trenutno je na Policijski postaji vodnikov službenih psov in konj Maribor poleg vodstvenega kadra in vodnikov službenih psov zaposlenih 6 policistov konjenikov, ki uporabljajo 5 službenih konj. Med njimi so trije slovenske toplokrvne pasme, po en litvanske toplokrvne pasme in pasme rheinlander. Povprečna starost službenih konj je 12,6 leta, policijske naloge pa v povprečju opravljajo 7,4 leta.


Na podlagi prej omenjenega sporazuma Policija in Kobilarna Lipica sodelujeta še na področju izobraževanja in usposabljanja policistov konjenikov. Tako trenerji Kobilarne Lipica vsako leto policistom konjenikom na njihovem usposabljanju v policijskem vadbenem centru v Gotenici prenašajo tako praktično kot teoretično znanje o konjih in samem jahanju. Po potrebi pa se za izobraževanje in usposabljanje predstavnikov Kobilarne Lipica dogovorimo še dodatno v obliki rednih vaj v naših konjeniških enotah. Poleg tega policija s svojimi konji lipicanci sodeluje tudi na različnih prireditvah Kobilarne Lipica (Dnevi lipicanca, Dnevi kobilarne ipd.), kjer skrbi za javni red in mir, hkrati pa predstavi svoje delo.

Foto: Kobilarna Lipica