Sorodne objave

 

Nacionalni preiskovalni urad v okviru predkazenskega postopka preiskuje kazniva dejanja gospodarske kriminalitete na območju policijskih uprav Ljubljana, Koper in Celje. Policija na podlagi odredb sodišča izvaja 16 hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb, kjer išče poslovno dokumentacijo in drugo gradivo, ki bo lahko uporabljeno kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Današnje aktivnosti so del obsežne kriminalistične preiskave, ki predstavlja nadaljevanje preiskovanja kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete v eni izmed gospodarskih družb z območja Celja. Preiskava, ki jo usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije, poteka v smeri utemeljitve več sumov storitve kaznivih dejanj:

  • zlorabe položaja ali pravic po 244. členu Kazenskega zakonika in
  • pranja denarja po 252. členu Kazenskega zakonika.


Za prvo kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen do 8 let, za drugo kaznivo dejanje pa do 10 let.

Ob tem je kriminalistična policija na podlagi pooblastil iz Zakona o kazenskem postopku, zaradi zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih, štirim osumljenim osebam odvzela prostost, ki bodo, dokler bodo trajali zakonsko določeni razlogi, tudi pridržane.

Pri hišnih preiskavah, ki potekajo danes od 6. ure zjutraj na območju ljubljanske, koprske in celjske policijske uprave, skupaj s preiskovalci NPU sodelujejo tudi kriminalisti in policisti teh uprav.

Policija v predkazenskem postopku izvaja vse potrebne postopke v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili, ki jih ima za preiskovanje gospodarske kriminalitete.