Sorodne objave

 

Med 15. in 21. aprilom bo po vsej Sloveniji potekal prvi del akcije Hitrost - počasneje je varneje. Akcija hkrati sovpada z evropsko usklajenim nadzorom hitrosti, ki poteka pod okriljem Evropske mreže prometnih policij TISPOL, kar pomeni, da lahko vozniki povečan nadzor hitrosti pričakujejo v vseh državah Evropske unije.

Policija, mestna redarstva ter druge vladne in nevladne organizacije bomo v tem tednu izvajali aktivnosti, ki so usmerjene v umirjanje hitrosti na slovenskih cestah.


Zvočni posnetek izjave Roberta Vehovca (mp3) 
iz Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi


Umiritev hitrosti je posebej pomembna spomladi, ko zaradi toplejšega in suhega vremena ter s tem povezanimi boljšimi voznimi razmerami večina voznikov dobi varljiv občutek varnosti, zaradi česar jih veliko vozi hitreje. V prihodnjih dneh se po daljšem obdobju nestabilnega vremena obeta lepše vreme, zato lahko na cestah pričakujemo večje število različnih udeležencev v prometu (kolesarjev, voznikov motornih koles idr.). Večje število prometnih udeležencev bi lahko dodatno negativno vplivalo na prometno varnost.


Z aktivnostmi, ki jih bomo policisti izvajali v tem tednu, želimo predvsem:

  • spodbujati umirjeno in defenzivno vožnjo,
  • zagotoviti spoštovanje omejitev hitrosti,
  • zmanjšati število prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi neprimerne oziroma neprilagojene hitrosti,
  • zmanjšati število mrtvih in telesno poškodovanih v prometu.

Policija je zaradi neprimerne oziroma neprilagojene hitrosti v letu 2012 obravnavala več kot 3.600 prometnih nesreč, kar je 16,4 % vseh prometnih nesreč.

V letu 2012 je neprilagojena hitrost zahtevala kar 53 smrtnih žrtev, kar predstavlja 40 % vseh udeležencev, umrlih v prometnih nesrečah.

Nadzor hitrosti bo v letošnjem letu potekal še v dveh terminih, in sicer med 21. in 24. junijem ter med 19. in 25. avgustom 2013.

 

Načrt aktivnosti akcije Hitrost - počasneje je varneje 

 Več informacij tudi na spletni strani: Hitrost - počasneje je varneje!