Sorodne objave

 

V Policijski akademiji v Tacnu smo v četrtek, 9. maja, tri motoriste povabili na trening varne vožnje. Izžrebali smo jih med obiskovalci prireditve MotorSport Show & Salon, ki so med 23. in 24. februarjem na razstavnem prostoru policije pravilno izpolnili vprašalnike o pravilih varne vožnje z motornim kolesom.

IMG 0991

Nasveti za varno vožnjo motoristov


Motoriste je v Policijski akademiji sprejel inštruktor varne vožnje z motornimi kolesi Samo Rep. Najprej jim je v krajšem teoretičnem delu predstavil pravila varne vožnje in jih podučil, kako prepoznati, preprečevati in reševati posamezne težave v prometu. Opozoril jih je tudi na pomembne dejavnike varnosti za voznike enoslednih motornih vozil, kot so ustrezno psihofizično stanje, pravilna uporaba zaščitne opreme in pravočasno predvidevanje.

Po končanem predavanju so se motoristi podali na poligon, kjer jih je inštruktor najprej opozoril na najbolj pogoste napake pri speljevanju, ustavljanju in drži telesa na motornem kolesu ter jim pokazal, kako se jim izogniti. Posebno pozornost je namenil pravilno usmerjenemu pogledu in vse prevečkrat pozabljeni pravilni drži rok in nog. Dotaknil se je tudi izjemno pomembnih elementov za voznike enoslednih motornih vozil, kot so zaviranje v nevarnosti ter zaviranje in izogibanje nenadni in nepričakovani oviri.

Motoristi so nato pod budnim očesom inštruktorja na poligonu med stožci poskusili prav tiste elemente varne vožnje, na katere jih je inštruktor v teoretičnem delu posebej opozoril. Po krajšem počitku so se odpravili še na relacijsko vožnjo, med katero jih je policijski inštruktor budno opazoval in nato opozoril na napake, ki so jih naredili med vožnjo v prometu. Prav ta je namreč izjemno pomembna, saj, kot je dejal inštruktor Samo Rep, "spretnosti na poligonu ne pomenijo nič, če motoristi delajo napake v prometu. Te napake so ponavadi tiste, ki botrujejo poškodbam in hujšim prometnim nesrečam!"

IMG 1108

Miha Ivačič ima izpit za motor že 5 let. Kot pravi, na srečo kot motorist še ni imel slabe izkušnje. Na treningu varne vožnje za motorno kolo je bil tokrat prvič. Čeprav osnove varne vožnje že dobro pozna, je na tem treningu izvedel nekaj novih reči, na katere do sedaj ni bil pozoren.

Predvsem sem ugotovil, da nimam pravilne drže na motorju. Končno mi je nekdo razjasnil tudi dilemo glede pritiska v pnevmatikah, saj sem do sedaj vse prevečkrat dobil različne informacije. Odlično se mi zdi, da smo ponovili dejstva glede zavornih poti, reakcijskega časa itd., saj takšne stvari velikokrat pozabimo," je še dejal Miha in trening varne vožnje priporočil vsem motoristom.

IMG 1099

 Jernej Sojer je bil s 24 leti najmlajši udeleženec treninga varne vožnje. Izpit za motor, ki ga vozi, ima šele od lanskega poletja. Kot je dejal, je bil vesel, da je bil prav on izžreban, saj se takšne delavnice verjetno samoiniciativno ne bi udeležil.

"To je neka nova izkušnja, izveš stvari, ki jih v avtošolah ne povedo. Presenečen sem na primer ugotovil, da imam napačno lego nog, prenizko. Kot mi je pojasnil inštruktor, sem s tem tvegal najmanj poškodbo gležnja, če ne še celo kaj hujšega," je pojasnil Jernej in pohvalil policijskega inštruktorja, ki da je dober in izkušen poznavalec vožnje z motorjem.

IMG 1109 Franci Meden ima izpit za motor že 25 let in velja za najbolj izkušenega med tremi udeleženci. V vseh teh letih ni imel nobene slabe izkušnje z motorjem, čemur verjetno botruje tudi dejstvo, da je tudi sam previden voznik. Tako kot ostala dva udeleženca, je tudi Franci zelo kmalu po začetku treninga ugotovil, da je njegova drža na motorju napačna, pa tudi roke na zavori ni držal pravilno.

"Tak trening je tudi za nas, malo starejše, zelo koristen, da popravimo nekatere napake, da spet malce osvežimo znanje itd.," je dejal Franci, ki mu vožnja z motorjem predstavlja ne le prosti čas, temveč predvsem sprostitev po napornem delavniku.

Ob zaključku so se udeleženci strinjali, da je bil trening varne vožnje v Policijski akademiji zanimiva in poučna izkušnja in da bi moralo biti takih dogodkov še več. Prav zato za večjo varnost motoristov v policiji vsako leto pripravimo veliko aktivnosti, tako represivnih kot tudi preventivnih. Predvsem slednjim posvečamo veliko pozornosti. Na takšnih dogodkih policisti svetujemo motoristom, kako najbolje poskrbeti za varno vožnjo, ter jim poskušamo ponuditi vse svoje znanje in izkušnje in jih tako obvarovati pred najhujšim.

IMG 1083

Do konca motoristične sezone lahko obiščete še nekaj delavnic za motoriste. Vljudno vabljeni, da se jih udeležite in osvežite svoje znanje ter tako poskrbite za prijetno, predvsem pa varno motoristično sezono!