Sorodne objave

 

V želji, da bi v družbi vzpodbudili pozitivno vzdušje je nastal projekt Dan ljubezni, ki bo v četrtek, 23. maja 2013, ob natančno 18. uri po vsej Sloveniji združil številne glasbenike in kulturna društva. Projektu se bosta z zanimivim nastopom v centru Ljubljane pridružila tudi Policijski orkester in Orkester Slovenske vojske.

FAK 3338

Projekt smo predstavili na današnji novinarski konferenci, ki so se je udeležili (z leve): Gorazd Rožnik iz Centra Astera, vodja Policijskega orkestra Zoran Kobal, namestnica vodje Orkestra Slovenske vojske Maša Bertok Duh, pevka Eva Hren, namestnik predsednika Kulturnega društva Pihalni orkester Logatec Miro Sedej in dirigent logaškega pihalnega orkestra Marjan Grdadolnik, moderatorka Mateja Lavrič.

Vseslovenski dogodek Dan ljubezni bo potekal v obliki različnih prireditev po številnih krajih po Sloveniji in celo po svetu. Ob natanko 18. uri bodo številni glasbeniki in ljubitelji glasbe na različnih prizoriščih zaigrali zimzeleno pesem Dan ljubezni skupine Pepel in kri. Doslej je v Sloveniji prijavljenih več kot 240 različnih zasedb, skupin ali posameznikov, ki se bodo pridružili dogodku. Vsak zase, a vendar vsi skupaj. Vsak na svojem prizorišču, dvorišču, igrišču ali skupaj na lastnih odrih.

Policijski orkester in Orkester Slovenske vojske bosta 23. maja ob 18. uri nastopila na Stritarjevi ulici v centru Ljubljane.

 FAK 3258

"Danes je premalo dobrih, pozitivnih zgodb in vsebin. Ljudje in institucije smo se v teh kriznih časih, pod težo lastnih težav, malce izgubili v negativizmu in vse prevečkrat okoli sebe zaznavamo le tisto, kar je slabo, dobro pa pogosto ostane spregledano. Zato smo se pridružili projektu, ker je ideja dobra in ker je treba v teh zahtevnih časih dvigati moralo, krepiti medsebojne odnose in prispevati k bolj pozitivnemu odnosu do sveta in do sočloveka. Policisti smo že v osnovi ljudje, ki v sebi nosimo željo, da bi prispevali k dobrobiti družbe. Naše poslanstvo nas zavezuje, da pomagamo, tako ali drugače. Zato je skoraj naravno, da se pridružimo takšnim projektom, ki ustvarjajo pozitivne premike," je ob predstavitvi projekta na današnji novinarski konferenci dejal vodja Policijskega orkestra Zoran Kobal.

IMG 2584

"Glasba je odlično sredstvo, s katerim lahko to naredimo. Je univerzalen jezik, ki ga razumemo vsi. Je pozitivna, v njej ni mogoče najti nič slabega. In nenazadnje, dotakne se vsakega. V Policijskem orkestru se tega še posebej dobro zavedamo in si želimo, da bi 23. maja, s svojim glasbenim prispevkom, v katerem bomo združili moči z Orkestrom Slovenske vojske, vsaj za trenutek polepšali dan mimoidočim, jim izvabili nasmeh na obraz in morda pri katerem od njih spodbudili tudi dolgoročnejši učinek, da bo to dobro voljo prenašal naprej," je še dodal Kobal.

Pobuda za Dan ljubezni je nastala ob 100. obletnici Pihalnega orkestra Logatec, ki je prvič uradno nastopil na gasilski veselici maja leta 1913, kot takratna Godba na pihala Logatec. Od tedaj so bili logaški godbeniki prisotni na vseh pomembnejših dogodkih in prireditvah v domačem kraju in drugod. Pod taktirko Marjana Grdadolnika, dirigenta Pihalnega orkestra Logatec, bo na osrednjem logaškem dogodku ubrano zaigralo in zapelo preko 220 sodelujočih, združenih v orkestrih in zborih. Dogodek pred Narodnim domom v Logatcu bo otvorila skupina Pepel in kri.

"Že nekaj časa se vse okoli nas ljudje počutijo vse slabše, slabe novic zmanjšujejo optimizem in voljo do življenja. V družbi je čutiti pomanjkanje skupnih vrednot in ciljev. Zdi se, da se ne moremo zediniti in združiti na področjih, ki so pomembna za prihodnost nas in naših otrok. Zato smo želeli ta trend ustaviti z dogodkom 23. maja, se uglasiti skozi osnovno vrednoto, ki je ljubezen, in pokazati sebi, okolici in svetu, da znamo, želimo in zmoremo stopiti skupaj. Čas je, da to povemo v en glas, " so pojasnili člani skupine Fantom, prav tako pobudniki Dneva ljubezni.

FAK 3399

"Dan ljubezni bomo proslavili tudi z ročno izdelanimi podobami srca. Vodilo je 'iz mojega srca v tvoje srce'. Srce izdelamo sami in ga podarimo. Potuje od človeka do človeka tako, da na poti razveseljuje z dejanji, ki izvirajo iz srca osebe, ki srce predaja," je dodal Gorazd Rožnik iz Centra Astera, ki je s svojimi idejami dopolnil glasbene aktivnosti in k izdelovanju src privabil številne šole in vrtce.

Več informacij o projektu, prizoriščih, seznam zasedb in natančne ure najdete spletnem naslovu www.dan-ljubezni.si, kjer so zbrane tudi note za različne zasedbe.

Vljudno vabljeni, da se nam 23. maja pridružite na Stritarjevi ulici v centru Ljubljane, bodisi kot poslušalci ali aktivni nastopajoči!


Foto: Andrej Korenč