Sorodne objave

 

Policijska akademija je skupaj s koprskimi in ljubljanskimi policisti 30. maja v Srednji gozdarski in lesarski šoli Postojna organizirala dan varnosti. Namen takšnega dogodka je bil v skladu s strategijo v skupnost usmerjenega dela približati delo policije postojnskim srednješolcem. Strategija v skupnost usmerjenega dela namreč krepi sodelovanje med državljani in policijo, s čimer se zagotavlja optimalna varnost v lokalnem okolju.

Slika0992

Dan varnosti se je začel s kulturnim programom, ki sta ga popestrili operna diva Alenka Gotar in njena učenka Maša Kortnik. Med dijaki pa je še posebej završalo ob prihodu svetovnega boksarskega prvaka Dejana Zavca, ki je v policiji zaposlen kot vrhunski športnik. Prav tako se je predstavila ekipa dijakov, ki je na 12. evropskem prvenstvu v gozdarskih veščinah zasedla vsa tri najvišja mesta.

Okoli 400 dijakov šolskega centra je skupaj z okoliškimi prebivalci in nekaj naključnimi tujci, ki so se kot turistični popotniki nahajali v bližini, spoznavalo policijska delovna področja in opremo, ki jo pri svojem delu uporabljajo policisti. Povabilu se je odzvala tudi vojaška policija Slovenske vojske, katere pripadniki so se prav tako predstavili na dnevu varnosti.

Slika099

Tako je bilo moč videti policijske konje in pse ter se z njimi tudi poigrati. Predstavili smo policijsko orožje in zaščitno opremo, kar je dijake najbolj pritegnilo. Veliko zanimanja so imeli dijaki tudi za predstavitev drog. Kriminalist, ki je z dijaki spregovoril o nevarnostih uživanja prepovedanih drog, je marsikateremu od njih "odprl oči".

Kriminalistična tehnika sta predstavila opremo, s katero odkrivata predvsem tiste sledove na kraju kaznivega dejanja, ki so na prvi pogled skriti, ob podrobnejši analizi pa nas pripeljejo do izsleditve storilcev.

Policist prometnik je predstavil civilno vozilo policije z videonadzornim sistemom Provida, s katerimi prometni policisti "lovijo" najhujše prometne prekrškarje. Dijaki so se lahko preizkusili tudi na simulatorju varne vožnje z motornim kolesom, marsikdo pa je imel priložnost poskusiti, kako je biti zaprt v zadnjem delu intervencijskega vozila, t. i. marice, ki ga najpogosteje "obiščejo" kršitelji javnega reda in miru. Slika119

Vojaški policisti so prireditveni prostor popestrili z bojnim oklepnim vozilom in terenskim vozilom. Predstavili so tudi orožje in zaščitno opremo, ki jo uporabljajo pri svojem delu.

Med predstavitvami je med dijaki in policisti potekal sproščen pogovor, skozi katerega so srednješolci spoznavali, da policisti nismo zgolj represiven organ, temveč predvsem predani posamezniki, ki si prizadevamo za večjo varnost vseh prebivalcev. To je bil dan smeha, veselja in zanimivih pogovorov, ki so poglobili zaupanje in sodelovanje med policijo in lokalno skupnostjo.