Sorodne objave

 

90 policistov in kriminalistov je pod vodstvom preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada danes, 11. junija 2013, zaradi sumov prostitucije in pranja denarja opravilo več hišnih preiskav na območju policijskih uprav Nova Gorica in Maribor.

 Zvočni posnetek izjave mag. Vesne Drole, predstavnice policije za odnose z javnostmi (mp3) 


Kriminalno združbo, ki je osumljena kaznivih dejanj prostitucije in "pranja" denarja, sestavljajo slovenski državljani z območja Nove Gorice in Maribora ter bolgarski državljani. Preiskovalci so opravili hišne preiskave na 17 lokacijah, ob teh so pridržali več oseb, od katerih bodo nekatere privedene na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku v Novo Gorico, druge pa bodo po opravljenih hišnih preiskavah in drugih nujnih preiskovalnih opravilih izpuščene.

Preiskovalci so v dlje časa trajajoči preiskavi ugotovili, da sta 44-letnik in 30-letnica, oba iz Bolgarije, od leta 2007 do danes v Slovenijo pripeljala več mlajših deklet iz Bolgarije. Te so se potem v nočnem lokalu na območju Nove Gorice, ki je v lasti 75-letnega Slovenca, ukvarjale s prostitucijo. Pri organiziranju in izvajanju te dejavnosti mu je po dosedanjih ugotovitvah preiskovalcev pomagalo še 11 drugih Slovencev, pri pranju denarja pa je imela najbolj aktivno vlogo 40-letna Mariborčanka. Kriminalna združba je zlorabljala tudi dekleta z območja nekdanjih jugoslovanskih republik in Južne Amerike.

Preiskovalci so do sedaj ugotovili, da sta obeh kaznivih dejanj osumljena državljana Slovenije, povezana z drugimi osebami iz Slovenije, ki so bile v preteklosti že obravnavane zaradi zlorabe prostitucije. Denar, ki so si ga pridobili na ta način, so "oprali" tako, da so na območju Slovenije, Hrvaške, Rusije, Južne Amerike in drugod izvajali navzven povsem legitimno gospodarsko dejavnost, del denarja pa so zapravili za svoja osebna vozila in nepremičnine v Sloveniji.


Trgovina z ljudmi in prostitucija