Sorodne objave

 

Šest potapljačev Specialne enote se je med 5. in 10. oktobrom 2009 udeležilo petdnevnega usposabljanja v potapljaškem centru hrvaške specialne enote policije na Malem Lošinju.

pred_ladjo

Med usposabljanjem so jih 6. oktobra obiskali tudi generalni direktor policije Janko Goršek, glavni ravnatelj hrvaške policije Oliver Grbić, poveljnika obeh specialnih enot Marjan Anzeljc in Zdravko Janić, ataše slovenske policije v Zagrebu Jože Sironič ter psihologinja Specialne enote Elizabeta Vovko Bergant.

prihod_sefov_policij

Poveljnik hrvaških specialcev je obiskovalcem predstavil potek dosedanjega sodelovanja med enotama in izrazil željo, da bi se tako uspešno nadaljevalo tudi v prihodnje, vodja potapljaškega centra Damir Bankovič pa je gostom predstavil zgodovino in delo potapljačev hrvaške policije. Šefa policij sta izrazila zadovoljstvo ter poudarila pomen in koristnost sodelovanja med obema policijama ter napovedala nadaljnje sodelovanje na čim več delovnih področjih.

odhod na potop

Odhod na potop


Namen tokratnega usposabljanja je bil obnoviti stara in pridobiti novo teoretično in praktično znanje, potrebno za najzahtevnejša varnostna posredovanja pri potapljanju v odprtih vodah.

balansiranje

Balansiranje


Usposabljanje so v širši okolici Lošinja ter ob otokih Unije, Sarakane, Zabodaski, Cres in Susak izvajali potapljaški inštruktorji iz hrvaške policije.

pregled potopljenega objekta

Pregled potopljenega objekta


Potapljači smo opravili osem potopov v izjemno zahtevnih okoliščinah, kot so večje globine in močan morski tok.

Vadili smo uravnavanje plovnosti (balansiranje), menjavo opreme pod vodo, pregled razgibanega dna v strelcih, pregled potopljenih objektov (ladij) ter gibanje posameznika in skupine v močnem toku.

pregled jame

Pregled jame


Takšna usposabljanja so za policiste potapljače Specialne enote izjemno pomembna. Omogočajo namreč izmenjavo izkušenj in dajejo ogromno novega znanja za ravnanje v kriznih situacijah pod vodo ter pri pripravah na potop v oteženih razmerah na odprtem morju.

menjava opreme

Menjava opreme