Sorodne objave

 

Pozimi so slovenski "specialci" na protiterorističnem usposabljanju gostili skupino hrvaških "specialcev", med 1. in 9. junijem 2013 pa se je osem potapljačev specialne enote slovenske policije pod vodstvom Matjaža Tomšiča udeležilo osemdnevnega usposabljanja v potapljaškem centru hrvaške specialne policije na Malem Lošinju.

Namen usposabljanja je bil obnoviti stara in pridobiti nova teoretična in praktična specialistična znanja, ki so potrebna za najzahtevnejša varnostna posredovanja v specifičnih pogojih pri potapljanju v odprtih vodah in jamah. Usposabljanje, ki je potekalo v širši okolici otoka Lošinja ter ob otokih Srakane, Zabodaski, Unije in Susak, so izvajali potapljaški inštruktorji hrvaške specialne policije ter inštruktor potapljanja v Specialni enoti, Milan Tomažin. Skupno so potapljači opravili štirinajst potopov v izjemno zahtevnih pogojih v večjih globinah, v podvodnih jamah in ob močnem toku. Poudarek letošnjega usposabljanja so bile simulacije poškodb in nesreč pod vodo ter nudenje pomoči sopotapljaču pri poškodbi potapljača ali potapljaške opreme na večjih globinah. Tokrat s seboj ni bilo treba voziti čolna, saj je potapljaški center lani v uporabo prejel rabljeno jahto, prirejeno za potapljače.

PotopljenaLadja

Pregled potopljene ladje


Tovrstna usposabljanja so izjemnega pomena za usposobljenost policistov potapljačev Specialne enote, saj so možnosti za izvedbo v slovenskih akvatorijih omejene, izmenjava dolgoletnih izkušenj s hrvaškimi inštruktorji pri izvedbi vaj pa je posameznikom nudila ogromno novega znanja za ravnanja v kriznih situacijah pod vodo ter pri pripravah na potop v oteženih razmerah na odprtem morju.

Specialna enota