Sorodne objave

 

Po vsej Evropi bodo to soboto, 17. oktobra 2009, potekale številne preventivne aktivnosti pod skupnim imenom Evropska noč brez prometnih nesreč. Na novinarski konferenci, ki jo je danes, 15. oktobra, ob tej priložnosti organiziral Zavod Varna pot, je predstavnik policije napovedal, da bodo policisti konec tedna zato poostrili nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov.

Na Inštitutu RS za rehabilitacijo so sodelovali:

- ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal,

- minister za promet dr. Patrick Vlačič,

- direktor Inštituta RS za rehabilitacijo mag. Robert Cugelj,

- Robert Štaba, Katja Blatnik in mladostnik - žrtev prometne nesreče iz Zavoda Varna pot ter

- višji policijski inšpektor v Sektorju prometne policije na Generalni policijski upravi Boštjan Smolej.

nk varna pot 151009

Na fotografiji z leve: Boštjan Smolej iz Generalne policijske uprave, ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, Robert Štaba z Zavoda Varna pot in minister za promet Patrick Vlačič na novinarski konferenci

 

Preventivnim aktivnostim, ki bodo v soboto potekale po vseh državah Evropske unije, se bodo tudi v Sloveniji pridružile številne vladne in nevladne organizacije. Glavni cilj mednarodnega projekta Evropska noč brez prometnih nesreč je namreč opozoriti na problematiko alkohola v prometu, še posebej med mladimi. Mladi prostovoljci (študenti), ki sodelujejo v projektu, bodo osveščali mlade, zlasti tiste, ki že vozijo, o pomenu odgovornega ravnanja v prometu. V gostinskih lokalih bodo spodbujali mlade, naj ne pijejo alkohola, jih ob odhodu iz lokala povabili k preskusu alkoholiziranosti, osebe, ki bodo držale obljubo in ostale trezne, pa nagradili.

Tudi v slovenski policiji smo se odzvali povabilu Zavoda Varna pot k sodelovanju in projekt podprli, saj želimo izboljšati varnost med mladimi udeleženci v cestnem prometu, ki so med najobčutljivejšimi skupinami prometnih udeležencev.

V soboto, 17. oktobra, bomo policisti zato dodatno poostrili nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov. Kot je na novinarski konferenci dejal Boštjan Smolej iz Sektorja prometne policije GPU pa si v policiji tudi sicer na različne načine prizadevamo, da bi v sodelovanju z drugimi organizacijami senzibilizirali slovensko javnost o problemu alkohola v cestnem prometu in dvignili stopnjo pričakovanja med kršitelji, da bodo zaloteni in ustrezno sankcionirani. Prizadevamo si še povečati nadzor nad vožnjo pod vplivom alkohola, mamil in psihoaktivnih zdravil ter število ukrepov zoper kršitelje. Na ta način želimo zmanjšati delež alkoholiziranih voznikov v prometnih nesrečah in s tem izboljšati prometnovarnostne razmere na naših cestah.

Mladi med 15. in 24. letom starosti so ena najbolj rizičnih starostnih skupin v prometu, zlasti zaradi neizkušenosti, življenjskega stila, iskanja tveganj, izzivov in lastnih poti ter nenazadnje uporništva, ki se kaže tudi v nespoštovanju prometnih pravil in predpisov. Mladi vozniki želijo uživati v življenju. Vozijo nevarno in precenjujejo sebe in svoje vozniške sposobnosti. Nimajo dovolj izkušenj in prakse z upravljanjem vozila. Najbolj tvegano obdobje je prvo leto po opravljenem izpitu za različne kategorije motornih vozil.

Statistika o prometnih nesrečah je neizprosna. Vsak četrti umrli voznik osebnega avtomobila je iz starostne skupine od 18 do 24 let. Vozniki osebnih avtomobilov iz te starostne skupine povzročijo skoraj petino vseh prometnih nesreč. Prometne nesreče pa so velikokrat povezane tudi z vožnjo pod vplivom alkohola. Mladi med 18 in 24 letom med alkoholiziranimi povzročitelji prometnih nesreč predstavljajo 19-odstotni delež.

Mladi vozniki so pogosto udeleženi v nesrečah ponoči. Pri raziskovanju dogodkov pred nesrečo se zelo pogosto ugotovi, da so sedli za volan preutrujeni, in sicer po obisku diskotek, lokalov in zaužitju prevelike količine alkoholnih pijač ali drog. Slabša vidljivost ponoči, neustrezna ocena ovinka ali prepozno reagiranje imajo hude posledice. K temu lahko prištejemo še agresivno vožnjo, vzpodbujanje s strani sopotnikov in pretirano samozavest.

Več statističnih podatkov policije v gradivu

 

Več informacij o samem projektu in novinarski konferenci na spletni strani Zavoda Varna pot