Sorodne objave

 

Ekipa Specialne enote UPS GPU je na Pohodu razuma, volje in moči ponovno osvojila prvo mesto in s tem tudi tretji prehodni pokal. Tako se je 15. junija 2013 zaključil jubilejni, že 20. Brajnikov memorial, ki v spomin na "jeklenega" policista Mitjo Brajnika, pred 16 leti tragično preminulega v nesreči pod Okrešljem, vsako leto poteka na Bledu in v njegovi okolici.

IMG 4297Po slovesnem odprtju dvodnevnega tekmovanja pred hotelom Park na Bledu, ko jih je s pozdravnimi besedami nagovoril direktor Policijske uprave Kranj Simon Velički, so tekmovalci zjutraj 14. junija startali v Mali Zaki.

IMG 4326

  Tudi letos so udeleženci na območju Bleda, Bohinja, Jelovice in dela Julijskih Alp tekmovali v različnih disciplinah: plavanju, veslanju, kolesarjenju, streljanju, teku in gorskem pohodu, premagati pa so morali tudi druge vzdržljivostne preizkušnje. Poleg tega so morali pokazati še znanje iz prve pomoči in rešiti nekaj praktičnih nalog.

IMG 4271

 Izjemno napornega tekmovanja se je letos udeležilo 28 ekip, med njimi je bila ena ženska ekipa ter kar nekaj mešanih ekip. Tokrat je bilo vreme tekmovalcem naklonjeno.

IMG 4730

Posebno tekmovanje, ki velja za najbolj naporno policijsko tekmovanje, zahteva kombinacijo športnega talenta, trme, obvladovanja specialnih veščin in znanja, potrebnega za preživetje v naravi ali za pomoč sočloveku, traso pa morajo tekmovalci premagati kot ekipa.

IMG 4872

  Ekipa Specialne enote si je že prvi dan priborila dobre štiri minute prednosti pred drugouvrščeno ekipo pravosodnih policistov, drugi dan pa je to prednost suvereno obdržala in tako tretjič zapored osvojila prvo mesto ter s tem tudi izpolnila cilj – osvojitev tretjega prehodnega pokala. Čestitamo!

IMG 4821

    Po prihodu tekmovalcev na cilj v Ribnem pod Ribensko goro je sledila svečana razglasitev rezultatov (skupni rezultati). Tekmovalce sta nagovorila državni sekretar Boštjan Šefic in generalni direktor policije Stanislav Veniger, ki je najboljšim tudi podelil medalje in pokale.

 

Veniger je čestital vsem sodelujočim in izrazil prepričanje, da so udeleženci z močno voljo, ki je sestavni in nujni del tega prestižnega preizkusa, presegli sami sebe in obenem uvideli, koliko vztrajnosti je v njih: "V preteklih urah, kjer ni bilo ločnice med dnevom in nočjo in kjer ni bilo prostora za počitek, so situacije prebudile v vas vse značilnosti policista. Podobne poteze zahtevajo tudi nekateri drugi, policijskemu na nek način sorodni poklici. Sorodni v tem, da od posameznika zahtevajo izjemno fizično in psihično trdnost ter nenehno - tudi v prostem času - športno obnašanje in treniranje možganov. Vem, da ste dali najboljše od sebe, a pri tem uživali, saj je pot do cilja pomembnejša kot cilj sam. Vsem udeležencem iskreno čestitam za železno voljo in vztrajnost. Kajti zmagovalci ste vsi, ki ste se sploh prijavili na ta preizkus."

Poleg policistk in policistov so sodelovali še pripadnice in pripadniki Slovenske vojske, Uprave RS za zaščito in reševanje, Ministrstva za pravosodje, predstavniki regijskega kluba IPA Ljubljana, Društva Gorske reševalne službe Kranj in Gasilsko-reševalne službe Kranj. Sprva je bilo tekmovanje namenjeno samo moškim ekipam, vendar se je konkurenca razširila tudi na ženske in v zadnjih letih še na mešane ekipe. Dvodnevni Brajnikov memorial oz. Pohod razuma, volje in moči vsako leto organizira Športno društvo Bled 92 v sodelovanju s Policijsko upravo Kranj in Generalno policijsko upravo.