Sorodne objave

 

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije in štirje resorni ministri so danes, 10. septembra 2013, podpisali nov Sporazum o zaposlovanju vrhunskih športnikov in trenerjev v Ministrstvu za notranje zadeve – Policiji, Ministrstvu za obrambo – Slovenski vojski in Ministrstvu za finance – Carinski upravi. Po tem sporazumu notranje ministrstvo zagotavlja 30 mest. Trenutno je v Policiji zaposlenih 26 vrhunskih športnikov.

IMG 6331

IMG 6382

Dogodku so prisostvovali tudi generalni direktor policije Stanislav Veniger, vodja Oddelka vrhunskih športnikov, ki so zaposleni v policiji, Tomas Globočnik in zdaj že upokojeni vrhunski športnik, zaposlen v policiji, Iztok Čop.


Oddelek vrhunskih športnikov, zaposlenih v policiji


Minister za notranje zadeve dr. Gregor Virant je po podpisu dejal, da vrhunski športniki naredijo ogromno za promocijo naše države in so nam vsem v ponos. Zato je najmanj, kar lahko država naredi, da vsaj določeni kvoti vrhunskih športnikov zagotovi zaposlitev v državni upravi in jih s tem razbremeni vsaj skrbi o socialni varnosti. Tako se lahko športniki nemoteno posvečajo pripravam in treningom. Ob koncu je še dejal, da je predvsem ponosen tudi na vrhunske športnike, zaposlene v policiji. Tako je z veseljem podprl pripravo tega sporazuma.


Zvočni posnetki so objavljeni na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.
 

Sporazum je pomemben dokument za nadaljnji razvoj slovenskega vrhunskega športa, ki so ga podpisali minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo, minister za notranje zadeve dr. Gregor Virant, minister za obrambo Roman Jakič, minister za finance dr. Uroš Čufer in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez dr. Janez Kocijančič.

IMG 6424

Prvi sporazum je bil podpisan leta 1996, noveliran je bil leta 2007 in z aneksom dopolnjen leta 2009. Slovenskim vrhunskih športnikom in trenerjem zagotavlja socialno varnost in kakovostne pogoje za njihovo nemoteno treniranje in tekmovanje.

Ministrstva in podpisniki sporazuma za zaposlitev vrhunskih športnikov in trenerjev v državni upravi so se s podpisom zavezali, da bo v Slovenski vojski, Policiji in Carinski upravi Republike Slovenije zaposlenih 115 vrhunskih športnikov in trenerjev, in sicer:
- ministrstvo za obrambo zagotavlja 70 mest;
- ministrstvo za notranje zadeve zagotavlja 30 mest in
- ministrstvo za finance zagotavlja 15 mest.