Sorodne objave

 

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so na Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije podali kazensko ovadbo zoper zastopnika gospodarske družbe s sedežem na območju celjske policijske uprave, in sicer zaradi utemeljenega suma poslovne goljufije.

Ovadeni podjetnik, ki je utemeljeno osumljen storitve kaznivega dejanja poslovne goljufije po drugem odstavku 228. člena Kazenskega zakonika, je leta 2009 pri sklenitvi in izvajanju posojilne pogodbe z eno od večjih slovenskih bank preslepil uslužbence banke glede vrednosti premičnine, ki jo je zastavil v zavarovanje posojila. Po sklenitvi posojilne pogodbe družba posojilojemalka prejetega denarja ni vrnila v pogodbenem roku, niti kasneje. Uslužbenci banke so pri poskusu unovčenja zavarovanja s prodajo zastavljene premičnine ugotovili, da ima ta neznatno vrednost, zaradi česar je banka oškodovana za okoli 4 milijone evrov.

V tem primeru so preiskovalci zaradi utemeljenega suma pomoči pri kaznivem dejanju ovadili še sodnega cenilca iz Ljubljane. Ta je po naročilu prvoosumljenega izdelal prirejeno cenitveno poročilo z lažno vrednostjo premičnine, ki je bila zastavljena v zavarovanje posojila. To je storil z namenom, da bi preslepil bančne uslužbence pri najemu posojila, s čimer je odločilno pripomogel k izvršitvi kaznivega dejanja.