Sorodne objave

 

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada danes na območju ljubljanske in kranjske policijske uprave izvajajo več hišnih preiskav, v okviru katerih preiskujejo sum zlorabe notranje informacije, ki bi vplivala na nakup in prodajo vrednostnih papirjev ene izmed večjih slovenskih gospodarskih družb. Od sedmih hišnih preiskav so štiri že zaključene, kaznivega dejanja pa sta osumljeni ena fizična in ena pravna oseba.

Predmet predkazenskega postopka je preiskava zlorabe notranje informacije, ki je pomembno vplivala na ceno vrednostnega papirja, uvrščenega na organiziran trg vrednostnih papirjev v Sloveniji, s katero pa so razpolagale osumljene osebe bančnih institucij in jo zlorabile za nakup predmetnih vrednostnih papirjev. Za tovrstno kaznivo dejanje, tj. zlorabo notranje informacije, je po 238. členu kazenskega zakonika predpisana zaporna kazen do 5 let.

IMG 6623

 Robert Slodej, vodja preiskave v Nacionalnem preiskovalnem uradu

 

 Zvočni posnetek izjave Roberta Slodeja (mp3)  

Novinarska vprašanja in odgovori (mp3)  

 

Kot je povedal vodja preiskave v Nacionalnem preiskovalnem uradu Robert Slodej, so preiskovalci eni osebi odvzeli prostost zaradi zagotovitve navzočnosti na hišni preiskavi in bojazni uničenja sledov kaznivega dejanja. "Oseba, ki je osumljena kaznivega dejanja, je bila nekdaj zaposlena v eni od finančnih institucij, ki spada v skupino bank, ki so pri opravljanju bančnih in borznih dejavnosti v Sloveniji in sosednjih državah pridobili informacijo, da namerava ena izmed gospodarskih družb iz sosednje države prevzeti eno izmed gospodarskih družb v Sloveniji. Ta informacija bi lahko pomembno vplivala na ceno vrednostnih papirjev, ki kotirajo na rednem trgu v Sloveniji."

"Na podlagi te posredovane informacije je skupina omenjenih finančnih institucij oz. bank kupila vrednostne papirje slovenske gospodarske družbe po nižji ceni, kot pa je bila predvidena prevzemna cena vrednostnih papirjev. To naj bi se dogajalo v obdobju od leta 2009 do danes," je še dodal Slodej.  IMG 6601

Slovenska policija je preiskavo začela na podlagi anonimne ovadbe, ki jo je prejela sredi leta 2012. Preiskava še vedno poteka, trenutno pa so od sedmih hišnih preiskav, v okviru katerih preiskovalci preiskujejo poslovne in zasebne prostore, že zaključene tri hišne preiskave na območju kranjske policijske uprave in ena na območju ljubljanske policijske uprave. Materialno gradivo, ki ga bodo preiskovalci med preiskavo zbrali in zasegli, bo služilo kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Pri preiskavah sodeluje 32 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada, pomoč pa nudijo tudi računalniški forenziki iz policijskih uprav Celje in Ljubljana. Slovenska policija v preiskavi sodeluje tudi z varnostnimi organi sosednje države. Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije.