Sorodne objave

 

Preiskovalci NPU so sredi septembra 2013 na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podali kazensko ovadbo zoper 50-letnika, nekdanjega direktorja večje gospodarske družbe iz Ljubljane, in sicer zaradi utemeljenega suma, da je oškodoval upnike.

50-letnik je utemeljeno osumljen, da je storil kaznivo dejanje oškodovanja upnikov po 227. členu kazenskega zakonika. Preiskovalci so namreč ugotovili, da je osumljeni v letu 2010 kot direktor družbe v času, ko je bila družba že plačilno nezmožna, ter v nasprotju z obveznostjo enake obravnave upnikov, odredil plačilo celotne obveznosti (dolga) določenemu privilegiranemu upniku. Osumljeni ga je s tem namenoma spravil v ugodnejši položaj, hkrati pa s tem ostalim upnikom povzročil veliko premoženjsko škodo. Sporno plačilo obveznosti v znesku okoli 860.000 evrov je osumljeni odredil kljub jasnemu zavedanju, da je družba postala plačilno nezmožna in da je takrat že imela številne druge upnike z bistveno višjimi terjatvami in z bistveno daljšo plačilno zamudo.

Za protipravno favorizirano gospodarsko družbo, ki je prejela nezakonito plačilo in se s tem s kaznivim dejanjem formalno okoristila, so preiskovalci NPU ugotovili, da jo je preko posrednih in fiktivnih lastništev imel v dejanskem upravljanju osumljenec sam, kar pomeni, da je s kaznivim dejanjem na tak način zagotovil premoženjsko korist samemu sebi. 

Za kaznivo dejanje oškodovanja upnikov po 227. členu kazenskega zakonika je zagrožena kazen do petih let zapora.