Sorodne objave

 

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so v začetku oktobra 2013 na Specializirano državno tožilstvo RS podali kazensko ovadbo zoper nekdanjo odgovorno osebo občinskega sklada zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po 261. členu Kazenskega zakonika.

Nekdanja odgovorna oseba občinskega sklada je v letu 2006 z gospodarsko družbo iz Liechtensteina sklenila pogodbo o posredovanju in svetovanju pri nakupu večjega števila stanovanj, pri čemer je vedela, da pogodbeno dogovorjenih storitev ta družba ni oz. ne bo opravila. Odgovorna oseba občinskega sklada se je namreč glede nakupa stanovanj pogajala neposredno z odgovorno osebo investitorja.

Zaradi napeljevanja k storitvi navedenega kaznivega dejanja pa so preiskovalci NPU ovadili takratnega direktorja gospodarske družbe iz Ljubljane, ki je bila investitor in prodajalec stanovanj, ki jih je občinski sklad kupil v letih od 2007 do 2008.

Nekdanja odgovorna oseba je s kaznivim dejanjem oškodovala občinski sklad za okoli 650.000 evrov, kolikor je družba iz Liechtensteina prejela na podlagi fiktivne pogodbe o posredovanju in svetovanju v letih od 2006 do 2008.

Preiskovalci so sume kaznivih dejanj zaznali pri preiskovanju sumov drugih kaznivih dejanj v bančništvu. Kriminalistična preiskava je potekala od letošnjega aprila, v njej so preiskovalci pridobivali podatke tudi v okviru mednarodne pravne pomoči, celoten postopek pa je usmerjalo Specializirano državno tožilstvo RS.