Sorodne objave

 

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so včeraj, 10. oktobra 2013, na Specializirano državno tožilstvo RS podali kazensko ovadbo zoper tri fizične osebe zaradi storitve kaznivega dejanja goljufije po 211. členu Kazenskega zakonika.

Dve osebi, ki sta bili v času storitve kaznivega dejanja zaposleni v eni izmed občin, sta utemeljeno osumljeni, da sta v obdobju od marca 2008 do marca 2009 z namenom, da bi občini pridobili protipravno premoženjsko korist, z lažnivim prikazovanjem in prikrivanjem dejanskih okoliščin spravili kupca - direktorja gospodarske družbe iz Ljubljane - v zmoto in ga zapeljali, da je direktor v škodo premoženja svoje družbe na javni dražbi kupil zemljišči, za kateri je bil na podlagi predstavljenih podatkov prepričan, da sta namenjeni prostostoječi zazidavi. Z zbiranjem obvestil in dokumentacije pa so preiskovalci ugotovili, da sta predmetni zemljišči del funkcionalnega zemljišča, na katerem ni mogoče graditi.

Preiskovalci so kazensko ovadili tudi cenilca nepremičninske stroke zaradi pomoči pri storitvi kaznivega dejanja, saj je dvema osumljenima osebama z izdelano cenitvijo pomagal pri storitvi kaznivega dejanja goljufije.

S kaznivim dejanjem so gospodarsko družbo iz Ljubljane oškodovali za približno 1,1 milijona evrov. Za navedeno kaznivo dejanje je predpisana kazen zapora do osmih let.

Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo RS. 

IMG 6891

Izjava direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada Darka Majheniča (mp3) 

Novinarska vprašanja in odgovori nanje (mp3)