Sorodne objave

 

Slovenska policija je 14. oktobra 2013 s prijetjem osumljencev in izvedenimi preiskovalnimi dejanji uspešno zaključila eno od najobsežnejših mednarodnih kriminalističnih preiskav s področja tihotapljenja prepovedanih drog. Gre za preiskavo, ki jo je začela in vodila slovenska policija in v njo vključila še preiskovalce sedmih držav iz območja zahodne Evrope in tudi nekaj drugih držav.

Preiskava, ki je trajala več kot leto, je bila zahtevna ne le z vidika obsega izvedenih aktivnosti, ampak še toliko bolj zaradi potrebe po mednarodnem sodelovanju. Kriminalna združba je bila namreč sestavljena iz različnih struktur, v starosti od 25 do 50 let, odvisno od vloge, ki so jo imeli v tej strukturi, osumljenci pa so državljani različnih držav. Značilno za to preiskavo je ravno mednarodni vidik, saj je bilo ogromno pozornosti usmerjene v angažiranje tujih policij.

S preiskavo so začeli in jo izvajali - v sodelovanju z Upravo kriminalistične policije - policisti in kriminalisti iz Policijske uprave Celje, z območja katere izvira tudi večina osumljencev, ki so državljani Republike Slovenije.

Začetna preiskava je bila uvedena s namenom razbitja kriminalne združbe, ki je delovala na območju Slovenije, ker pa se je med vmes izkazalo, da ta kriminalna združba deluje tudi mednarodno in ima vlogo pri dobavi večjih količin droge po Evropi, je slovenska policija pritegnila k sodelovanju še druge države.

IMG 6937

Zvočni posnetek izjave direktorja Uprave kriminalistične policije Marjana Fanka (mp3) 

Novinarska vprašanja in odgovori nanje (mp3) 
 

 Prijeti osumljenci so bili člani mednarodne kriminalne združbe in so se ukvarjali s tihotapljenjem različnih prepovedanih drog predvsem višjega cenovnega razreda tako na območju Slovenije kot tudi na območju določenih držav EU. Kot primer lahko navedemo, da je včeraj zasežena droga – šlo je za trgovanje s kokainom in z amfetamini – vredna več kot milijon evrov na tržišču, kamor je bila namenjena.

Tudi v Sloveniji je bilo v sklopu preiskave zaseženih več kot 10 kg prepovedane droge, v včerajšnji zaključni akciji pa je bilo samo v naši državi prejetih 12 oseb, ki jim je bila odvzeta prostost in bodo v prihodnjih dneh privedeni k preiskovalnemu sodniku. Vloga članov iz Slovenije je bila predvsem v organizaciji prevozov, se pa tem osumljencem poleg včerajšnjega zasega očita še več kaznivih dejanj. Nekaj oseb je bilo prijetih tudi v tujini. Ni šlo za tipično balkansko pot, s katero je soočena Slovenija, ampak je šlo predvsem za dobavo droge iz severnih držav Evrope.

V zaključnih aktivnostih je sodelovalo več kot sto slovenskih policistov in kriminalistov, ki so izvedli postopke prijetja vseh osumljencev, hišne preiskave in ostale preiskovalne aktivnosti, ter preiskovalcev iz drugih držav EU. Ves čas je potekalo intenzivno sodelovanje s tujimi preiskovalnimi organi, ne samo v okviru policije, temveč tudi tožilstev. Preiskavo v Sloveniji je usmerjalo državno tožilstvo. V preiskavi so bili uporabljeni tudi prikriti preiskovalni ukrepi.

Jedro sodelovanja v tej preiskavi je bilo z Nizozemsko in Anglijo, od koder so izvirali tudi dobavitelji in prejemniki večjih količin prepovedane droge. Sodelovali smo tudi z državami, ki se nahajajo na poti potovanja droge, npr. Italija, Nemčija, Belgija.