Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Stanislav Veniger se je 15. oktobra 2013 udeležil zaključne konference Evropskega protikorupcijskega usposabljanja (EACT).

Govorca na dogodku, ki je potekal na Brdu pri Kranju, sta bila minister za notranje zadeve dr. Gregor Virant in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

IMG 9793 zm

Minister Virant je v svojem govoru izpostavil pomembnost boja proti korupciji, še posebej v času gospodarske in finančne krize in meni, da se projekt EACT izvaja ob pravem času. Za slovensko policijo je odkrivanje in preiskovanje korupcije skupaj z gospodarskim kriminalom prva prioriteta. Virant je nato udeležencem predstavil pozitivne učinke delovanja specializiranega Nacionalnega preiskovalnega urada in Komisije za preprečevanje korupcije.

Več v prispevku MNZ

Predsednik Pahor je v nagovoru poudaril, da je izmenjava praks v boju proti korupciji in sodelovanje držav na tem področju zelo pomembno, pomembni pa so tudi vidni rezultati teh praks. Izpostavil je, da korupcije ne povezuje samo z gospodarsko krizo. "Poudarjam samo, kako je boj za njeno preprečevanje bistvenega pomena za izhod iz krize. Korupcija bo tudi potem in bržkone vselej. Vendar je naša naloga, da preventivno in s sankcijami storimo vse, da se jo sistemsko čim bolj omeji."

EACT je trilateralni mednarodni protikorupcijski projekt. V njem sodelujejo štiri protikorupcijske institucije treh držav: avstrijski Zvezni urad za preprečevanje in boj proti korupciji (Federal Bureau of Anti-Corruption), slovaški urad za boj proti korupciji (Bureau for the Fight against Corruption), ter slovenska Komisija za preprečevanje korupcije in Nacionalni preiskovalni urad.

Delovna področja projekta so bila razdeljena po državah v tri delovne skupine: Avstrija je prevzela koordinacijo področja preiskav in pregona, Slovaška mednarodnih odnosov, Slovenija pa preprečevanja korupcije.

Projekt se je začel 2011 in se bo predvidoma zaključil konec tega leta. Njegov namen pa je izmenjati izkušnje in poiskati dobre prakse na različnih področjih boja proti korupciji, ki bodo na koncu zbrane v priročniku dobrih praks.

IMG 9749 zm

IMG 9761 zm

Foto: MNZ