Sorodne objave

 

V Kranju je včeraj zjutraj, 25. oktobra 2009, nekdo odvrgel ročno bombo v množico mladih, ki so zapuščali gostinski lokal. Gorenjski policisti so dogodek začeli nemudoma intenzivno preiskovati, v preiskavo so se vključile tudi druge uprave in enote po vsej Sloveniji, in že sinoči so policisti na območju PU Novo mesto prijeli štiri osumljence. Okoliščine tega kaznivega dejanja in aktivnosti policije smo podrobneje predstavili na današnji novinarski konferenci.

IMG 1068

Na novinarski konferenci, ki je bila danes, 26. oktobra 2009, na Policijski upravi Kranj, so (na fotografiji z leve) sodelovali vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Kranj Boštjan Lindav, direktor Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi mag. Aleksander Jevšek in direktor policijske uprave Simon Velički.


Zvočni posnetek izjave Boštjana Lindava  (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Simona Veličkega  (mp3) 

Zvočni posnetek izjave mag. Aleksandra Jevška  (mp3) 

***

Direktor Policijske uprave Kranj Simon Velički je predstavil širšo varnostno problematiko na območju policijske uprave in predstavil nekatere statistične podatke. Vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Kranj Boštjan Lindav pa je opisal sam dogodek in aktivnosti policistov. Povedal je, da sta se 25. oktobra, okoli 4.40 zjutraj, na parkirišču pred hotelom Creina v Kranju, v neposredni bližini vhoda v nočni klub Million Club, sprla 20-letnik, ki je bil tam s svojim dekletom, in 21-letnik, ki je tja prišel skupaj s 25-letnim kolegom in še enim neznancem. Prepir je prerasel v fizično obračunavanje med 20- in 25-letnikom, pri čemer je prvi z roko udaril v obraz drugega, zatem pa so ju drugi obiskovalci, ki so bili tam, razdvojili. 21- in 25-letnik sta skupaj z neznancem odšla proti centru Kranja, 20-letnik pa je s prijateljico odšel proti kranjski gimnaziji.

21- in 25-letnik sta se čez nekaj časa vrnila pred gostinski lokal, kar je opazil tudi 20-letnik, ki je o tem obvestil svoja znanca. Skupaj so nato pred vhodom v lokal čakali, da sta se 21- in 25- letnik približala. 21-letnik je začel 20-letnika izzivati in pozivati k pretepu, ko pa se mu je ta skupaj s svojima znancema začel približevati, je eden iz skupine, v kateri so bili 21- in 25-letnik ter njun neznani kolega, izza pasu potegnil ročno bombo in jo vrgel proti prihajajoči skupini, v kateri je bil že omenjeni 20-letnik. Ročna bomba je eksplodirala v neposredni bližini vhoda v gostinski lokal, kjer so takrat stali tudi naključni obiskovalci.

V eksploziji je bilo poškodovanih osem oseb, sedem osebnih avtomobilov, dva avtobusa, poškodovana pa so bila tudi stekla na hotelu Creina. Sedem poškodovanih oseb je samostojno odšlo na pregled v Zdravstveni dom Kranj, en poškodovanec pa je bil z reševalnim vozilom Zdravstvenega doma Kranj odpeljan v ljubljanski klinični center. Na vozilih in objektih je nastala materialna škoda, ki po nestrokovni oceni znaša približno 25.000 evrov.

fotoskraja

Po dogodku, na kraju eksplozije


Po eksploziji so 21- in 25-letnik ter neznana oseba stekli proti centru mesta, od koder so se nato z vozilom 21-letnika odpeljali proti naselju Planina pri Kranju. Pri izhodu iz centra na Poštni ulici so z vozilom trčili v potopni količek, ki preprečuje dostop vozil v center, pri čemer se je vozilo tako poškodovalo, da ni bilo več vozno, zato so osumljenci pobegnili peš.

Policisti in kriminalisti PU Kranj so kraj kaznivega dejanja zavarovali in opravili ogled ter zbrali obvestila. Z osebnim opisom storilcev kaznivih dejanj ter drugimi podatki so bile seznanjene tudi vse policijske enote v Sloveniji. Samo pri aktivnostih na območju PU Kranj je sodelovalo 14 policistov in 9 kriminalistov.

Zvečer istega dne, ob 20.30, so vozilo, ki so ga uporabljali osumljenci, opazili policisti PP Metlika, in sicer ko je peljalo proti državni meji s Hrvaško. Policijska patrulja ga je začela na predpisan način ustavljati, vendar pa voznik signaliziranja policistov ni upošteval in je nadaljeval z vožnjo. Zato je začela patrulja vozilo zasledovati, a je voznik hitrost vozila povečeval, zaradi česar je zapeljal s ceste. Pri iskanju dveh osumljencev, ki sta zbežala iz vozila, so sodelovali tudi vodniki s službenimi psi iz policijskih uprav Novo mesto, Krško in Ljubljana. Službeni psi so odkrili sledi osumljencev in so s sledenjem na zahtevnem terenu pomagali policistom, da so osumljenca tudi izsledili in prijeli.

Na kraju so policisti odvzeli prostost 20-letnemu vozniku in njegovemu 39-letnemu sopotniku, 21- in 25-letna osumljenca pa sta iz vozila pobegnila. Novomeški policisti so zato še intenzivirali svoje naloge in pobegla osumljenca ob 1.05 prijeli v neposredni bližini državne meje. Na podlagi Zakona o kazenskem postopku so vsem štirim odvzeli prostost.

Kriminalisti z zbiranjem obvestil in dokazov nadaljujejo, zoper storilce pa bo podana kazenska ovadba na Okrožno državno tožilstvo Kranj zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj poskusa uboja, povzročitve splošne nevarnosti in nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom.

IMG 1060

Ročna bomba, kakršna je 25. oktobra zjutraj eksplodirala pred gostinskim lokalom v Kranju

 

Direktor Uprave kriminalistične policije mag. Aleksander Jevšek je nazadnje predstavil še aktivnosti slovenske policije na širšem območju Slovenije, ki so bile sprožene, takoj ko smo z veliko gotovostjo pridobili podatke o tem, kdo so osumljenci teh kaznivih dejanj. "V danem trenutku je bilo namreč najbolj pomembno, da tako neodgovorne in tako nevarne osumljence čim hitreje izsledimo in jim odvzamemo prostost," je dejal Jevšek in pohvalil delo vseh v akcijo vključenih policistov in kriminalistov, saj so uspeli osumljence izslediti in jih prijeti v relativno kratkem času, kar je še pri tako nevarnih kaznivih dejanjih še toliko bolj pomembno.

Pri iskanju osumljencev na območju Ljubljane in Novega mesta je sodelovalo okoli 60 policistov, 15 kriminalistov, 14 pripadnikov Specialne enote in druge razpoložljive patrulje z območja policijskih uprav Kranj, Postojna, Novo mesto in Uprave kriminalistične policije. Medtem je potekal seveda temeljit ogled kraja kaznivega dejanja, pri katerem so sodelovali predstavniki Centra za forenzične preiskave ter policisti in kriminalisti PU Kranj.

Pozno zvečer smo gibanje štirih osumljencev zasledili na širšem območju PU Novo mesto, in ker smo predvidevali, da nameravajo osebe pobegniti čez državno mejo na Hrvaško, smo o tem obvestili hrvaške varnostne organe, ki so se hitro odzvali in okrepili policijsko prisotnost na območjih na Hrvaškem, kjer bil lahko osebe prečkale državno mejo. V poznih večernih urah smo na območju Metlike ustavili vozilo, v katerem so se prevažali osumljenci. Tam sta bila prijeta dva osumljenca, dvema pa je uspelo pobegniti. Okoli 1. ure danes zjutraj sta bila približno 200 metrov v bližini hrvaške meje prijeta še druga dva osumljenca. Eden izmed njiju si je pri begu poškodoval roko, vendar je bil po mnenju zdravnika primeren za policijsko pridržanje, zato so policisti po zdravniški oskrbi pridržali tudi njega.

***

Statistični podatki

Statistični podatki  (število obravnavanih kaznivih dejanj, storjenih z ročno bombo in predmeti, polnjenimi z eksplozivnimi snovmi; število obravnavanih kaznivih dejanj povzročitve splošne nevarnosti, storjenih z eksplozijo)


Število kaznivih dejanjih z elementi nasilja v primerjavi z obdobjem petih let se ni bistveno povečalo, nekatera kazniva dejanja z elementi nasilja, kot so huda telesna poškodba, nasilništvo, rop, posebno huda telesna poškodba itd., so celo v upadu. Res pa je, da smo se v letošnjem letu na območju Slovenije soočili z nekaterimi hujšimi oblikami kaznivih dejanj, za izvršitev katerih je bilo uporabljeno eksplozivno telo, je dejal Jevšek: "Naj spomnim na primer zasega dveh eksplozivnih naprav na mejnem prehodu Obrežje, namenjenih za izvrševanje kaznivih dejanj na Švedskem, na priprave na prijetje hrvaškega državljana, ki je z eksplozivnimi telesi pripravljal napad na visokega slovenskega politika, napad z eksplozivnim telesom na PU Kranj, napad z eksplozivnim telesom na bankomat prejšnji teden v Mariboru itd."

Tudi zato smo v policiji okrepili aktivnosti za izsleditev in zaseg eksplozivnih teles. Tako se je že letos bistveno povečalo število odkritih kaznivih dejanj nedovoljene proizvodnje ali prometa z orožjem ali eksplozivom, in sicer smo jih odkrili 146 (134 v enakem obdobju lani), kar je za 9 % več. Za 17 % več pa je obravnavanih prekrškov s tega področja, saj smo jih letos obravnavali 798 (661 v enakem obdobju lani).

Pri teh aktivnostih seveda ne gre brez dobrih mednarodnih povezav med policijami, predvsem s tistimi z območja Zahodnega Balkana, od koder praviloma tečejo tokovi ilegalne trgovine z orožjem.