Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Stanislav Veniger in namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar sta se danes, 24. oktobra 2013 na Slovaškem udeležila srečanja s tamkajšnjim šefom policije Tiborjem Gašparjem in njegovimi sodelavci.

Vodstvi obeh policij sta srečanje izkoristili predvsem za pogovor o dvostranskem sodelovanju in medsebojni izmenjavi informacij o varnostnih razmerah.

DSC02729 zm

Dotaknili pa so se tudi reforme policije, ki jo v obeh državah narekujejo trenutne družbene razmere. Slovenska policija je namreč prav zaradi slednjih v zadnjih štirih letih uvedla več različnih oblik optimizacije delovnih procesov, da bi čim bolje izrabila obstoječe vire in okrepila svojo učinkovitost. V okviru pogovorov sta si direktorja policij izmenjala poglede na organizacijske in sistemske spremembe v obeh policijah, ki omogočajo učinkovitost izvajanja nalog policij kljub nižjim resursom.

V pogovorih je bila slovaški strani predstavljena tudi nova slovenska policijska zakonodaja. Prav tako sta si delegaciji izmenjali informacije in pristope z namenom učinkovitega zatiranja organizirane kriminalitete in drugih hudih oblik kriminalitete. Slovaška stran pa je slovenskim kolegom predstavila forenzični laboratorij.

DSC02688 zm

Vodstvo slovenske policije je predstavilo še novejši koncept policijskega dela v skupnosti. Slovenska policija namreč poleg praktičnih rešitev in optimizacije dela poskuša še izboljšati svojo učinkovitost tudi skozi spremembo v razumevanju policijskega dela v skupnosti, ki ga dojema ne zgolj kot samo preventivno, ampak tudi represivno delo. Zelo pomembno pa je, da se preventivni in represivni ukrepi izvajajo na visoki profesionalni ravni, etično, humano. Integriteta policistov in spoštljivi medsebojni odnosi, tako znotraj kot navzven, pa morajo poleg strokovnega dela biti na prvem mestu.

Foto: Slovaška policija