Sorodne objave

 

V novem delu ljubljanskih Žal je bilo danes, 13. novembra 2013, slavnostno odkrito obeležje žrtvam prometnih nesreč. Dogodku, ki ga je organiziral Zavod Varna pot, je prisostvoval tudi generalni direktor policije Stanislav Veniger s sodelavci.

IMG 8472

Obeležje bo opominjalo družbo na nesprejemljive posledice prometnih nesreč. Tisočim žrtvam, njihovim bližnjim in povzročiteljem nesreč bo tako na enem mestu točka soočenja, miru, spokoja in sočutja.

IMG 8579 Več o dogodku v prispevku Zavoda Varna pot


Delegacijo policije so poleg generalnega direktorja policije Stanislava Venigerja sestavljali še vodja Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja uniformirane policije na Policijski upravi Ljubljana Igor Ciperle in vodja Oddelka za cestni promet v SUP PU Ljubljana Primož Kadunc ter vikar Janez Novak iz Službe generalnega direktorja policije. Na slovesnosti je igral kvartet Policijskega orkestra.

IMG 8588

IMG 8619

Nasveti policije za večjo prometno varnost


Varnost cestnega prometa v devetih mesecih leta 2013

V devetih mesecih leta 2013 je bila prometna varnost boljša kot v enakem obdobju leta 2012. Policija je delovala predvsem proaktivno in naloge načrtovala glede na sezonska dogajanja (motoristična in glavna turistična sezona, začetek šolskega leta, slabše vozne razmere v začetku leta). Ugotovili smo 62.316 (49.352) kršitev zaradi prekoračitev hitrosti, 9.415 (5.647) kršitev zaradi vožnje pod vplivom alkohola in 36.320 (33.925) kršitev zaradi neuporabe varnostnega pasu med vožnjo.

Policisti so v tem obdobju obravnavali 13.988 ali 17,4 % manj prometnih nesreč. V prometnih nesrečah je umrlo 89 (87) oseb, število hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah se je zmanjšalo s 667 na 526, število lahko telesno poškodovanih pa s 6.254 na 6.118. Najpogostejši vzroki najhujših prometnih nesreč so bili neprilagojena hitrost, nepravilna stran oz. smer vožnje in neupoštevanje pravil o prednosti.

Več kot 9,9 % vseh povzročiteljev prometnih nesreč je bilo pod vplivom alkohola. Delež alkoholiziranih povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč pa je kar 24,4 %. V več prometnih nesrečah s smrtnimi žrtvami je policija organizirala dodatne oglede, na katere je povabila predstavnike upravljavcev, vzdrževalcev, občin, svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu idr. Na podlagi njihovih predlogov so bili sprejeti tudi mnogi konkretni tehnični ukrepi za preprečitev ponovnih prometnih nesreč.

V želji, da bi se državljanom še bolj približali ter njihove pobude, predloge in pričakovanja vključili v svoje delo, smo pripravili posebno spletno aplikacijo Predlagaj prometno kontrolo. Od avgusta, ko je bila aplikacija uvedena, pa do konca septembra je policija prejela 1.820 pobud.


Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč